Обрадовић: Оно што је СНС потписала у Москви има за циљ ублажавање нове међународне затегнутости

Бранка Михајловић

 

 

ВУЧИЋЕВА ПАРТИЈА ПОТПИСАЛА ДЕКЛАРАЦИЈУ О САРАДЊИ СА ЈР – ВЛАДАЈУЋОМ СТРАНКОМ У РУСИЈИ

 

 

 

СРПСКА напредна странка (СНС) потписала jе јуче у Mоскви Декларациjу о даљоj сарадњи са партиjом Jединствена Русиjа (JР), а jедан од приоритета те Декларациjе jе ублажавање нове међународне затегнутости, изjавила jе потпредседница СНС Mариjа Oбрадовић.

“Циљ jе да пронађемо и створимо нову политику и примењуjемо jе у нашим грађанским друштвима и да пронађемо нове начине да нове безбедносне изазове умањимо што jе могуће више”, рекла jе Oбрадовић за Танјуг из Mоскве, након 15. Kонгреса Сверуске политичке партиjе руског председника Владимира Путина.

Посебно jе занимљиво, каже потпредседница СНС, што ће две партиjе размењивати искуства и када jе у питању развоj омладинских и женских организациjа и истиче да их свакако у наредном периоду очекуjу и размене партиjских делегациjа.

“Све у светлу jачања међународне и међупартиjске сарадње СНС и JР. Tакође jе важно да ћемо изграђивати своjе партиjе и размењивати искуства и, наравно, истовремено инсистирати и на гаjењу и заштити културних, хуманитарних, верских вредности, а посебно споменика културе”, рекла jе Oбрадовић.

         (саопштење Српске напредне странке)

 

РАДИО СЛОБОДНА ЕВРОПА О ДЕКЛАРАЦИЈИ КОЈУ СУ ПОТПИСАЛЕ СНС И ЈЕДИНСТВЕНА РУСИЈА

 

         “Пројекат има за циљ да постане стратешка регионална доктрина“

 

ДЕКЛАРАЦИЈА коју је Марко Ђурић у име Српске Напредне Странке (СНС) потписао у Москви са Јединственом Русијом Владимира Путина, не разматра питање војне неутралности, нити Србије, нити било које друге територије на Балкану.

Како нам је рекла потпредседница СНС-а, која је са Ђурићем такође била у Москви, Марија Обрадовић, војна питања се помињу, али у потпуно другом контексту.

“Не стоји теза војна неутралност, конотација Декларације о међународној, међупартијској сарадњи је потпуно другачија. У првој реченици се говори како смо сви одговорни за овај степен међународне затегнутости у међународним односима и да сви треба да релаксирамо ту ситуацију, посебно на простору Европе, односно Балкана”, тврди Марија Обрадовић.

Она потврђује да се у Декларацији помиње војна неутралност, али да то није војни споразум.

Марија Обрадовић напомиње да ће текст Декларације коју су потписали СНС и Јединствена Русија, ускоро бити објављен на интернет страници Српске напредне странке.

Међутим, владајућа Јединствена Русија је већ објавила текст Декларације на свом сајту и саопштила да је потписала са представницима политичких партија из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Бугарске које се залажу за стварање војно неутралне територије на Балкану.

Потписници Декларације, како преносе медији у Србији, указују да у оквиру “смањења међународне напетости”, посебан значај за Југоисточну Европу представља развој иницијативе “низа балканских политичара о формирању територије суверених неутралних држава у којој би биле Србија, Црна Гора, Македонија, Босна и Херцеговина”, наводи се на сајту Јединствене Србије.

“Тај пројекат има за циљ да постане стратешка регионална доктрина и да у будућности буде инкорпорирана у општеевропска разматрања нове континенталне архитектуре безбедности”, пише на сајту партије руског председника Владимира Путина.

Истичу се неопходност тражења заједничких “ванблоковских решења”, као и интерес ка развоју сарадње балканских земаља са земљама Евроазијског економског савеза.

На Конгресу Јединствене Србије, поред представника Српске напредне странке Александра Вучића, су били и представници Демократске странке Србије (ДСС) и Двери, као и Српска народна партија (СНП) Ненада Поповића.

        

Срећко Ђукић: Борба за сваки педаљ Балкана

 

СРЕЋКО Ђукић, бивши амбасадор и члан Форума за међународне односе, за РСЕ каже да су потписнице партије које одавно сарађују са Русијом и да то није неочекивано.

На питање да ли такав документ значи опредељење ка војној неутралности или приклањање Русији и Евроазијском савезу, Ђукић одговара да може бити и једно и друго и треће, да ће се то знати тек у времену које долази.

“Ја то тумачим као покушај изласка из кризе Балкана. Досадашње опредељење и стопроцентно ослањање на евроатланске интеграције није донело бољитак региону“, оцењује Ђукић.

Тим поводом, Ђукић каже да је ситуација у целом свету напета, посебно на европском континенту.

Зато је, каже он, на европском континенту борба за сваки педаљ земље.

Ђукић истиче да је видљив покушај дела региона окретања Русији, тражењу алтернативе.

“Мислим да је то још више подстакнуто овим што се догађа у ЕУ, кризом и сигналима да од проширења у неко догледно време нема ни речи”, наводи наш саговорник.

Подсећамо, 22. јуна је руска државна Дума усвојила изјаву у којој се позивају балканске државе да се супротставе постављању противракетних система НАТО савеза, као и учлањењу Црне Горе у Алијансу.

        

 

ИЗВОР: Факти