О ТАКМИЧЕЊУ О КОЈЕМ КОД НАС НЕ ГОВОРИ: Русија победила у такмичењу “најбољи радник света” (Видео)

«Тим» радника Русије заузело је прво место на европском шампионату радника EuroSkills 2016. који се одржао у шведском граду Гетеборгу.

 

 

radnik

 

 

По броју медаља руски раднички тимови заузели су седмо место, освојивши две златне, две сребрне и једну бронзану медаљу. Такође, 11 радника је добило почасне награде.

Успех руских радника остварен је захваљујући, између осталог, и подршци владе, која је разрадила масовни план припрема, међу којима је било и повећање плата (сада просечна плата радника износи 120 000 рубљи или око 1 400 евра), а најплаћенији су заваривачи, док су најмање плаћени су утоваривачи. Златну средину чине плате возача камиона и молери који имају плату око 100 000 рубљи (око 1200 евра).

Према истраживањима јавног мњења, које је обајвљено на порталу SuperJob. ru, радничка занимања међу становницима Русију поново постају популарна.

Ако је 2010. године техничке и занатске школе планирало да упише само осам одсто основношколаца, док је 2015. године то планирало 21 одсто. Стручњаци сматрају да је опредељење деце и њихових родитеља да се школују за радничка занимања повезано са растом плата висококфаликованих радника, које су сада веће неко плате службеника, те повећања угледа радничких занимања уопште.

 

 

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи