О ПРОМЕНИ ВЕРЕ ДАНАС

Маја Башић

 

 

Иако није ријеч о масовној појави, Срби, Хрвати и Бошњаци из БиХ се ипак одричу своје православне, католичке или исламске вјере, често “здраво за готово” прихватајући правила живота важећа у некој другој конфесији о којој, углавном, и немају баш јасну представу, чак и кад ступе у њене редове!

То нам је потврђено у вјерским заједницама у БиХ у којима, међутим, нису хтјели да дубље улазе у мотиве због чега, на примјер, православци прелазе у ислам или на католичанство или шта то “тјера” Бошњаке да прихвате православље.

У Митрополији дабробосанској Српске православне цркве кажу за Пресс да се на подручју њихове надлежности дешавају појединачни случајеви да неко ко је припадник друге вјере или нације пређе на православље.

Годишње буде забиљежено неколико оваквих случајева. Дакле, не може се говорити о неком организованом преласку у православље, односно о повећању или смањењу броја конвертита током одређеног периода – истиче за наш лист старјешина Саборне цркве у Сарајеву протојереј-ставрофор др Владимир Ступар

Он додаје да су разлози промјене вјере увијек личне природе, односно да је ријеч о трагању за смислом живота, што је својствено сваком људском бићу.

– Да би неко постао православан, он се крштењем уводи у нов начин живота у цркви, и то онда када слободно изрази жељу да постане њен члан – истиче др Ступар.

 

Службена евиденција

 

С друге стране, у Меџлису Исламске заједнице у Тузли истичу за наш лист да у том граду годишње просјечно буду забиљежена до два случаја промјене вјере, односно примања ислама.

– То је оно што ми службено забиљежимо. Ријеч је о процесу у којем учествујемо, односно којем приступамо послије разговора и исказивања воље конвертита. Напомињемо да увијек оставимо довољно времена да особа додатно размисли да ли то стварно жели – кажу у Меџлису.

У Меџлису Исламске заједнице у Тузли додају да су разлози преласка на ислам најчешће брачне или породичне природе.

– Међутим, припадници других конфесија за ислам се опредјељују и без навођења разлога. С друге стране, у протеклим годинама не биљежимо велике промјене у погледу броја конвертита, који најчешће долазе из монотеистичких религија. А да би особа прешла на ислам мора да искаже жељу и изговори шехадет, односно реченицу којом се исповиједа припадност исламу. Када изговори шехадет, то лице потврђује постојање само једнога бога, Алаха, те изражава сагласност да је Мухамед Алахов посланик – објашњавају у тузланском Меџлису.

У бискупијама у БиХ нисмо успјели да сазнамо колико припадника других вјероисповијести пређе на ову вјеру, те који су главни разлози за то. Како незванично сазнајемо, Србима и Бошњацима у БиХ католичанство је примамљиво углавном због наде да би, примајући га, данас или сутра лакше могли доћи до пасоша Републике Хрватске.

 

Лакше до иностранства

 

Марко В. (35), Србин из Бањалуке, каже за Пресс да је чуо да се, преласком на католичанство, кудикамо лакше долази до ове, у данашње вријеме изузетно популарне путне исправе.

– Већ годинама покушавам да одем у иностранство, али безуспјешно. Ишао сам неколико пута у Њемачку, али само као туриста, без икакве шансе да останем. Чуо сам да католици лакше долазе до хрватског пасоша, без обзира на то што нису рођени у тој држави. Кад бих могао, и вјеру бих промијенио, само да се дочепам иностранства, јер овдје моја породица и ја једва преживљавамо. Наравно, у души ћу, док год живим, остати Србин православац – искрен је наш саговорник.

Ако је судити по медијским написима, немуслимани који прелазе на ислам као разлог оваквог потеза наводе прилично бизарне мотиве попут, на примјер, одвратности према алкохолу?! Тако је, како су својевремено писали медији, Србин В. С. из Завидовића прошле године прешао у ислам, јер му се “не свиђају неке ствари у његовој вјери, прије свега коришћење алкохола”.

И С. Т. (54) је прије два мјесеца у џамији у Турији, недалеко од Лукавца, с православља прешао на ислам.

– Одлуку о промјени вјере нисам донио преко ноћи. Намјеравао сам да то учиним још прошле зиме, али су ми рекли да не журим. Послушао сам их и након неколико мјесеци донио дефинитивну одлуку о преласку с православља на ислам – испричао је тада С. Т.

Иако је признао да фактички не зна ништа о овој вјери, поручио је да је за њега ислам најбоља религија, те додао да ће му “Алах драги дати да научи све што је потребно”!

 

Процедура конверзије

 

Међутим, како у редове своје вјере не би примали оне који о њој “фактички ништа не знају”, за прелазак у католичанство, бар у Србији, потребна је чак једногодишња “обука”. Наиме, да би неко постао припадник Католичке цркве, прије тога мора да прође једногодишњи “студиј” вјеронауке, током којег учи о темељним принципима ове вјере.

Ако неко жели из ислама да пређе у католичанство, мора да похађа катикуменат, односно ову “обуку”, након чега слиједи чин крштења. Међутим, ако неко жели да из православља пређе у католичанство, онда се не обавља крштење, јер Католичка црква признаје крштење које је обавила Православна црква.

Уколико је ријеч о преласку из неке друге вјере која није дио ове цркве, за прелазак у православље такође је потребно крштење, док се у случају преласка из католичанства врши само чин миропомазања.

За разлику од процедуре преласка у ове двије хришћанске конфесије, за прелазак у ислам потребно је изговорити само двије реченице. Наиме, када неко жели да пређе у ову вјеру, све што треба да уради јесте да на арапском језику изговори: “Свједочим да не постоји други бог осим једног, Алаха” и “свједочим да је Мухамед Алахов посланик”.

 

Многе познате личности у свијету мијењале “таборе”!

 

Многе познате личности широм планете такође су промијениле вјеру, а међу њима је и најпознатији боксер свих времена Мухамед Али, који је својевремено јавно признао да је прешао на ислам, па је име Касијус Клеј промијенио у оно које и данас носи. Његовим стопама касније је кренуо и боксер Мајк Тајсон, који је преласком на ислам име промијенио у Малик Абдул Азиз.

Холивудске звијезде Том Круз и Џон Траволта најпознатији су сљедбеници сајентологије. Глумица Џулија Робертс изјавила је да је цијела њена породица прихватила хиндуизам, а њен колега Ричард Гир још у својим двадесетим годинама заинтересовао се за будизам, иако је одгајан у духу протестантско-методистичке цркве. Након снимања филма “Мали Буда” Кијану Ривс прешао је на будизам, а међу преобраћеницима у ту религију налазе се и покојни Стив Џобс, Орландо Блум, Тина Тарнер и Тајгер Вудс.

Поп звијезда Мадона, која је рођена у имигрантској католичкој породици из Италије, одбацила је све због кабале, специфичног тумачења јудаизма, да би 2004. узела име Естер, што на персијском значи звијезда.

 

 

ИЗВОР: Прессрс