О КРИМУ, ГОДИНУ ДАНА КАСНИЈЕ

Zahar-Prilepin

           ЗАХАР ПРИЛЕПИН

Кад је пре годину дана почело да се говори да Крим жели присаједињење Русији, Фејсбук је узаврео. А данас?

Пажња, пажња, сада ћемо цитирати украјинска средства информисања.
Али пре тога – минут носталгије.
Када је пре годину дана почело да се говори да Крим жели напуштање Украјине и присаједињење Русији, Фејсбук је – сећам се – узаврео. Шест хиљада триста четрдесет пет прогресивних делатника из Русије и седам милиона триста три корисника из Украјине, Америке и европских земаља написали су да:
– Крим не жели у Русију;
– Крим ће умрети од глади;
– Крим ће се покајати и већ кроз годину дана замолити да се врати.
Почеле су такве расправе да је перје летело. Само Ајдер Муждабаев из Московског комсомолца написао је на ту тему 8.787.985.746 постова.
И ево резултата. Данас сама Украјина спроводи анкету и у сопственим средствима информисања објављује резултате, који гласе овако. Цитирам:
„82 одсто становника Крима у потпуности подржава анексију полуострва од стране Русије. О томе сведоче резултати анкете, коју је спровела компанија ГФК Украјина. Притом, 11 одсто упитаних кажу да пре подржавају, а четири одсто се изјашњавају против.“
Интересантан податак: ако је четири одсто против – а кримских Татара на полуострву има 10 одсто, шта то значи? Да су они такође „за“? И то у већини?
Ајдер је просто обавезан да изабере: или да каже да украјински медији лажу – да, да, да, лажу – или је он узалудно целу годину спасавао кримске Татаре.
Цитирамо даље:
„Притом, половина становника полуострва тврди да се њихов материјални положај последње године поправио (њих 21 одсто каже – значајно), код 35 одсто се није изменио, а код 13 одсто се погоршао.“
Половина становника је постала богатија – па ето, није лоше.
Очекујемо хитан деманти на Радио Слободи.
Превео Ж. НИКЧЕВИЋ

Блог Захара Прилепина
ИЗВОР: http://standard.rs