О ЧЕМУ ЋУТЕ ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: У САД се само на почетку 2019. године догодило 80 великих земљотреса

  • Са планетом нешто није у реду, а то што се догађа није пријатно и сасвим разумљиво. Водећи амерички медији се труде да ово не спомињу, док стручњаци уверавају да нема разлога за забринутост и панику

Међутим, истина је да видимо необичну сеизмичку активност широм света. Од недавно се већина потреса догађала у различитим деловима света, при чему већина Американаца није обраћала много пажње на ово, извештава Michael Snyder.

Међутим, сада Северна Америка почиње да се тресе, а та чињеница се више не може игнорисати. Година 2019. једва да је и почела, а на Аљасци се већ догодио 81 велики земљотрес.

Познато је да је Аљаска увек била сеизмички активна. Али толики број земљотреса магнитуде 2,5 и више Рихтерове склае за првих 9 дана 2019. године је више него јасна аномалија.

Према подацима Геолошке службе САД, од 81 земљотреса, пет је било јачине 4,5 и више, а један је достигао вредност од 6,1. Овај јаки земљотрес догодио се 05.01.2019. Само 54 км јужно-југозападно од вулкана Танага.

Наравно, ово није нормално. А повећана сеизмичка активност која се одвијала дуж тзв. Ватреног прстена изазива забринутост. Ако мислите да нема места стрепњи, питајте за људе погођене моћним цунамијем који је недавно уништио Индонезију.

Ако сеизмичка активност настави да расте, ускоро ћемо имати велике катастрофе, у којима милиони људи могу умрети у исто време. Ово није претеривање.

Срећом, јужна обала Аљаске није густо насељена, али ово је место где се налази једна од најопаснијих зона субдукције на свету … Налази се дуж злогласног Ватреног прстена, чинећу потковичасту луку у Тихом океану, а при том повезује пацифичке и северноамеричке тектонске плоче. Подручје у којем се сусрећу две тектонске плоче Земље обиљежено је зонама познатим као зоне субдукције.

Према подацима Геолошке службе САД, један од најбржих подводних тектонских раседлина налази се на југоисточној Аљасци. Познаат је као “Разлом Денали” и има велики деструктивни потенцијал, већи него ʺРазлом Сан Андреасʺ.

Међутим, земља се тресе и у другим деловима САД. У Новој 2019. години земљотрес магнитуде 3,7 догодио се у Мисисипију, на дубини од пет километара. Према мишљењу експерата земљотрес није требао да се догоди, јер ова америчка држава не налази се на трусном подручју.

Прошлог месеца, највећи земљотрес први пут у протеклих 45 година задесио је Тенеси.

Питање које се, дакле, поставља је да ли су ови потреси још једна “случајност”, или је то био део опште тенденције?

Током последњих дана јаки земљотреси догодили су се у Јапану, Бразилу и Индонезији. Наравно јавност интересује да ли је ово повезнао и ако јесте шта чинити?

Бројни експерти мисле да смо ступили у период земљотреса и да је ово тек почетак. Интересантно је да водећи медији САД о овоме ћуте.

ИЗВОР: Центар академске речи