Нуди оставку да не иде пред судије

Ј. Л. Петковић

 

Београд – Хашим Тачи, силно се помучио да би дошао до функције косовског председника, а сада је, како се спекулише, спреман да се те фотеље одрекне како би избегао да се нађе на оптужници Специјалног суда за ратне злочине у Хагу.

„С обзиром да је Специјални суд за ратне злочине ОВК формиран на основу извештаја швајцарског сенатора Дика Мартија у коме је Хашим Тачи, заједно са својом криминалном дреничком групом, означен као најодговорнија особа за ратне злочине и трговину органима Срба, логично је очекивати да се нађе на списку оптужених.

Међутим, имајући у виду да је он своју политичку судбину везао за формирање тзв. косовске војске, упркос противљењу међународне заједнице, има места сумњи да покушава да се нагоди“, каже за „Вести“ Милован Дрецун, председник одбора за КиМ Скупштине Србије.

Као и сваки пут када наступи политичка криза у Приштини, Тачи је опет активирао питање трансформације Безбедоносних снага Косова у војску.

Овога пута је уместо на промену Устава (за шта су му потребни гласови Срба), предложио промену закона.

Нацрт тог документа предао је страначком колеги, председнику косовског парламента Кадрију Весељију, на шта су критички реаговали и НАТО и Вашингтон.

А затим је након противљења Запада изјавио да ће поднети оставку ако се иницијатива о армији не подржи.

Да ли је тиме могао да створи политички простор за трговину?

„Веома је интересантна његова изјава да ће поднети оставку ако се не формира та војска. То би могла да буде индиција да постоји идеја о таквој нагодби“, додаје Дрецун за „Вести“.

Политички аналитичар Душан Јањић, сматра да су све ове тезе спекулације.

„Можда су нечим изазване, али ни са чим нису оправдане. Још на изборима 2014. Тачи је прихватио обавезу непозивања на имунитет и да ће се појавити пред истражним органима ако га позову.

То његово махање оставком је класничан политички потез, када желите да покажете да сте самостални, независни од Запада да донесете одлуку о војсци. Тога смо се до сада нагледали и није ништа ново“, каже Јањић за „Вести“.

Он сматра да Тачи неће поднети оставку.

„И нико то од њега не очекује. Он на тај начин покушава да купи време док се не заврше избори у Србији. А онда би требало да почну преговори о отвореним питањима, о којима ће преговарати двојица председника“, закључује Јањић.

Досадашња незванична сазнања о томе ко ће се наћи на оптужници Специјалног суда у Хагу углавном су упућивала у правцу Рамуша Харадинаја, али од како је ступио на председничку функцију Тачи на све начине покушава да „поправи“ биографију.

Представницима породица несталих и киднапованих Срба, на једном стастанку је поделио део из књиге Јакупа Краснићија о организационој структури ОВК, где се Тачи представља као политички комесар.

Мимо воље Срба, положио је венце српским жртвама у Гораждевцу и Старом Гацком, а затим и на споменик убијеним и киднапованим Србима 1998 – 2000. у Великој Хочи. Такође је иницирао формирање Комисије за истину и помирење.

Радним састанцима су присуствовали представници српских породица који сматрају да нема помирења без суочавања са истином.

 

Маневар

 

Политички аналитичар из Приштине Бехљуљ Бећај у разговору за Спутњик истиче да би избегавање оптужнице био добар повод да Тачи оде са функције, „боље него да иде путем Међународног суда“.

„То је добар маневарски потез, да остане упамћен као приниципијалан председник који држи до своје речи, дакле „бесе“, да ће поднети оставку уколико се питање трансформације КБС не заврши на начин на који је он то замислио“, каже Бећај.

 

Усијана клима

 

На Космету је ситуација и у политичком и у безбедносном смислу доведена до усијања. Косовског адвоката Азема Власија ранио је, како каже, „наручени атентатор“.

Нападач, Мурат Јашари одмах након хапшења је признао кривицу и казао да је на Власија пуцао због догађаја из осамдесетих година прошлог века.

Наводно је рекао да би пуцао и на косовског премијера Ису Мустафу и Хашима Тачија. Мурат Јашари је брат бившег локалног команданта ОВК Исмета Јашарија, познатог и по ратном надимку Командант Куманово.

 

 

 

ИЗВОР: Вести