“НОВО ИМЕ МАКЕДОНИЈЕ без словенских префикса и суфикса”

Лидер Демократске партије Албанаца Мендух Тачи предложиће ново име за Македонију које неће, како је рекао, садржати словенски префикс, нити суфикс.
Тачи је изјавио да ће он и његов колега, лидер ДУИ-а Али Ахмети европском комесару Јоханесу Хану данас изаћи са јасним ставом у вези са именом те државе, односно да ново име не сме да садржи никакав, како је рекао, словенски префикс нити суфикс.
“Ахмети и ја ћемо на састанак са Ханом и осталим лидерима изаћи са заједничким ставом иако од тога не може да се изроди нешто озбиљно јер је проблем у македонским лидерима”, рекао је Тачи, пренео је Балканвеб.
Он је казао да Ахмети и он сматрају да Македонија треба да промени име с тим да ново име не сме да никакав “словенски” префикс нити суфикс како би ушла у НАТО”.
Тачи тврди да оставка троје функционера ВМРО, Саша Мијалкова, Гордане Јанкуловске и Милета Јанакиевског, нису последица догађаја у Куманову, 9. маја.
“Они су оставке поднели због (афере) прислушкивања (коју је обелоданиио СДСМ), а не због Куманова”, изјавио је Мендух Тачи.
Упитан зашто ниједном није отишао у Куманово од сукоба терориста са македонским безбедносним снагама, Тачи је рекао:
“Нисам хтео да поступим као (лидер СДСМ Зоран) Заев кога је дочекало 200 људи. Да сам ја тамо отишао, мене би дочекало 5000 тамошњих становника”.
Иначе, у Скопљу још нису завршени јутрос започети разговори комесара Хана са представницима четири најутицајније македонске партије – владајуће ВМРО-ДПМНЕ премијера Николе Груевског и партије Албанаца ДУИ Али Ахметија и опозиционих СДСМ Зорана Заева и партије Албанаца ДПА Мендуха Тачија.

 

ИЗВОР: Тањуг