НОВИ УСЛОВИ – ЕУ тражи да се Србијa одрекне Космета, Републике Српске и Русије!

Д. Милинковић

 

Кроз поглавље о спољној и безбедносној политици, ЕК Србији спрема нову листу услова. Захтев и да се у нашим документима сецесија КиМ више не помиње као претња.

БРИСЕЛ спрема нову листу захтева за Србију око Косова и Метохије, али и односа са Москвом и Републиком Српском, а који би ускоро могли да буду испоручени као услови за отварање поглавља 31 о спољној о безбедносној политици – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, највероватније ће се тражити ревизија Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране, које су донете 2009, уз објашњење да су се околности у свету промениле, а са једним циљем – да се Србија и ту практично одрекне Косова, дистанцира од Русије, олабави везе са Бања Луком и „закуца“ чланство у ЕУ као најважнији спољнополитички циљ.
Брисел ће инсистирати да се у тексту Стратегије безбедности смањи акценат који је стављен на Косово, чија је сецесија наведена као највећа безбедносна претња за Србију. ЕУ је трн у оку и то што је наглашена опредељеност за развијањем нових димензија посебних односа са Русијом.
Такође, за ЕУ је спорно и што се у овим стратешким документима Србија опредељује и за развијање посебних односа са Републиком Српском, продубљивање веза са Кином, Индијом и Бразилом и обнављање и јачање сарадње са несврстанима.
Да се у бриселској кухињи кува нова листа захтева за Србију, потврдио нам је и шеф дипломатије Ивица Дачић:
– Поглавље 31 раније није било посебно тешко у преговарачким процесима. Али, сада се чују неки жамори у ЕК да је могуће у нашем случају да се уведу неки критеријуми.
Он наглашава да усклађивање спољне и безбедносне политике не треба сводити на тему увођења санкција Русији. И шефица нашег преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић сматра да неће бити директног захтева да се прикључимо ембаргу Москви, али да се очекује напредак у усклађивању политике са Бриселом:
– Из Брисела су поручили да би извештај о поглављу 31 требало ускоро да буде готов. Засада нема информација да ли ће и измене стратегија бити мерило за његово отварање. Такође и ЕУ стратегија је у фази израде, а стара је застарела, па не видим зашто би од нас захтевали измену националних докумената у овој фази интеграција.
Игор Новаковић, из ISAC fonda, каже нам да међу појединим државама ЕУ постоји страх да би Србија, када постане чланица, могла да буде „тројански коњ“ Русије у Европском савету и да блокира све важне одлуке:
– Зато Унија жели да се обезбеди да се Србија, до пријема у чланство, и стратешки определи и документима обавеже да ће јој ЕУ увек бити испред Русије.

 

ИЗВОР: Вечерње новости