“Новац из Србије иде за промашене пројекте у Сребреници”

  • Уместо да становницима општине Сребреница обезбеди бољи живот, начелник Ћамил Дураковић новац добијен од Владе Србије расипа на беспотребне пројекте, пише “Глас Српске”.

 

Поручио је то заједнички кандидат српских странака за начелника Сребренице Младен Грујичић и нагласио да је новац добијен на донаторској конференцији требало да буде употребљен за економско јачање и отварање нових радних места у Сребреници.

– Уместо да три милиона евра буду уложена у те намене, новац ће отићи на пројекте од којих ће корист имати неколико особа и извођачи радова – сматра Грујичић.

Наводи да ће новцем Владе Србије бити финансирани пројекти изградње обданишта, уређења главне саобраћајнице и изградња моста на Перућачком заливу.

– То је бацање пара јер се ради о промашеним и бескорисним инвестицијама – тврди Грујичић.

Он је појаснио да су капацитети обданишта сасвим довољни за све малишане, због чега нема потребе за градњом новог.

– У сребреничком вртићу борави више деце из Братунца јер су овде услуге знатно јефтиније – истиче Грујичић.

Сматра да ни градња моста на заливу Перућачког језера није требало да буде приоритетни пројекат јер постоји пут који повезује села на том ретко насељеном подручју.

Он је додао да је у добром стању и главна саобраћајница и оправдано би било једино да буде изграђен тротоар. Да је донацију требало уложити у друге пројекте сматрају и председник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић и Општинског одбора НДП-а Слађан Миловановић.

– Обданиште се могло доградити, а главна саобраћајница је готово реконструисана – казао је Цвјетиновић који је критиковао и скупштинску већину, коју чине СНСД и СДА, јер су, како каже, дали зелено светло за ове пројекте.

Миловановић сматра да је део новца од Владе Србије требало да буде уложен у инфраструктурне пројекте у селима.

– Због немара сада имамо ситуацију да пољопривредници из Скелана не могу да превезу малину до откупних места, а породице у селу Гложевићи немају струју – рекао је он.

Дураковић је рекао да је Скупштина усвојила план у којем је дефинисано шта ће бити урађено новцем од Владе Србије.

– Кључни пројекат који ћемо реализовати је фабрика у индустријској зони која ће одмах запослити 30 радника. Обданиште које имамо не испуњава законске услове да у њему могу боравити деца и то је дато као инструкција од стране Просветне инспекције РС још прошле године, а други разлог уласка у тај пројекат је жеља премијера Александра Вучића да се уради нешто намењено за децу – рекао је он. Дураковић је истакао да централна саобраћајница кроз Сребреницу није поправљана последњих 15 година, те да ће мост на језеру Перућац повезати две месне заједнице.

 

Стипендије

 

Младен Грујичић је замерио Ћамилу Дураковићу и то што из буџета општине издваја мало новца, свега 50.000 КМ за стипендирање студената. Момчило Цвјетиновић је указао и на спорост општинске администрације која још није доделила стипендије за 2015/2016. годину иако се академска година завршава. Дураковић је нагласио да ће у наредном периоду бити исплаћене стипендије за све студенте, те додао да су ове године у општину примљена 23 волонтера.

 

 

ИЗВОР: Глас Српске