Нова подршка званичне Москве Републици Српској!

  • Москва је против вјештачке политизације референдума о Дану Републике Српске и увјерена је да тај корак ни у којој мјери није усмјерен на подривање територијалног интегритета Босне и Херцеговине, речено је данас у руском Министарству спољних послова.

 

 

“Иступамо против вјештачке политизације тог питања. Гледамо на изражавање воље грађана у Републици Српској 25. септембра, у контексту реализације широких пуномоћја два ентитета земље, предвиђених Дејтонским споразумом, укључујући и оних који се тичу утврђивања празника”, навели су у руском Министарству, пише Бета.

У МСП су навели да “позитивно” оцјењују одржавање референдума без инцидената, уз “релативно висок” одзив бирача, од више од 55 одсто.

“Увјерени смо да тај корак ни на који начин није усмјерен против територијалне цјеловитости БиХ и њене децентрализоване уставне архитектуре, утврђене Дејтонским споразумом”, навели су у МСП Русије.

У Министарству указују да зато сматрају “категорички недопустивим” могућност да Високи представник у БиХ примјени “бонска пуномоћја” у односу на процедуру признавања резултата референдума у РС.

У тијесној сарадњи са странама у БиХ и са партнерима у оквиру Савјета за примену Дејтонског споразума, Русија ради на почетку конструктивног унутарбосанског дијалога, о свим темама осетљивим за БиХ, навели су у МСП Русије.

“Залажемо се за опште коришћење уставно-правних и политичко-консултативних механизама који постоје у БиХ. Не видимо алтернативу преговарачком тражењу чврстих рјешења о актуелним питањима у БиХ”, рекли су у руском МСП.

 

 

ИЗВОР: Прессрс