НОВА КЊИГА ЦЕНТРА АКАДЕМСКЕ РЕЧИ, ШАБАЦ: Небеска геополитика

НЕБЕСКА ГЕОПОЛИТИКА,  Ватикан и међународни односи, зборник научних радова

ИЗДАВАЧ:  ЦЕНТАР АКАДЕМСКЕ РЕЧИ, ШАБАЦ и МЕЂУНАРОДНА СЛОВЕНСКА АКАДЕМИЈА НАУКА, ОБРАЗОВАЊА УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ, МОСКВА

Шабац, 2016.

  • Геополитика се као метод заснива на просторном прилазу, а простор је сам по себи непроменљив, постојан. Концепција издвајања „копна и мора“ у виду темељних и примарних облика простора постаје општеприхваћена класификација на којој је заснован геополитички прилаз.
  • Но, данашња геополитика је принуђена да, осим копна и мора, узме у обзир још два елемента – ваздух и етар (свемирски простор). Тако се дошли до наслова зборника, где „небо“ треба схватити и као геополитички простор, али и као метафору која означава религиозну духовност, у овом случају римокатоличку.

 

Medjunarodna geopolitika korice

Пратећи улогу Ватикана у међународним односима (геополитици) аутори су покушали да дају нова виђења овог питања, о чему сведочи  12 радова , при чему доминирају научници из Русије и Белорусије.

Садашњи папа Фрањо, дакле, наследио је, када је у питању одос са православнима, тешко бреме, а према првим показатељима није намеравао да ту било шта мења, него да настави путевима претходника. Колико је јавности познато предложио је да се источна политика Ватикана води у оквиру стратегије longduree (“велика делатност“). Такође, папа Фрањо је најавио да ће источну политику водити по обрасцу који је зацртао Бенедикт XVI, а овај је, опет, био присталица погледа Јована Павла II, који је био велики непријатељ православља. Но, развој светских догађаја не иде на руку Ватикану, јер је Запад на челу са САД, искористивши Свету столицу да сруши свог главног конкурента – СССР, почео да угњетава и римокатолике. Тако се формирала невероватна ситуација, да православни, којих данас има тек нешто више од сто милиона, а римокатолика око 1, 3 милијарде, буду главна помоћ Ватикану у заштити својих верника. Тако се, невољно, Ватикан морао прилагођавати новонасталој ситуацији.

Православни иако малобројни успели су да сачувају веру и духовну снагу, пре свега у Русији, али и другде. Тако оснажена Русија постала је привлачна слободољубивим људима планете без обзира не верску припадност, па и римокатолицима. Пре него што је и званично Ватикан започео сарадњу са Путиновом Русијом учинили су то верници из Бразила, Венецуеле (где је била развијена „теологија ослобођења“ од америчке доминације), Јужне Африке итд. учествујући у антиглобалистичком отпору који су организовали Русија, Кина и Индија. Сада се БРИКС-у, очигледно, придружује и Ватикан.

Шта је овде ново?

Пратећи, дакле, улогу Ватикана у међународним односима (геополитици) уочава се да има мишљења како се дипломатија Свете столице труди да спречи Трећи светски рат (руска новинска агенција Регнум, 28. 2. 2016.). Римокатолички надбискуп Пол Галахер, иначе секретар Свете столице за односе са државама (изјавио је лондонском „Catholic Herald-у“) да ватиканске дипломате ризикују и свој живот да би спречиле нови рат.

Но, највећу пажњу изазвао је сусрет руског патријарха Кирила и римског папе Фрање, 12. фебруара 2016. године, на Куби, када су потписали заједничку Декларацију. Плод овог сусрета могао би бити остварење коначног циља свих православних – одрицање Свете столице од политике унијатства (унијаћења православних). Унија је политика римокатолика која је захтевала потчињавање православних, али им је остављала могућност да задрже византијски обред (литургију), уз, наравно, признање примата папе. Ова политика Рима оставила је велике ране на телу православних које нису зарасле до дана данашњег. Једнако у Украјини, Белорусији и у српским земљама…

Надбискуп Украјинске грко-католичке цркве (званични назив украјинских унијата), Свјатослав Шевчук, иначе најбројније унијатске „цркве“ са око четири милиона верника, после првог читања Кубанске декларације у изјави „Радио Ватикану“ затражио је „објашњења“ о одређеним местима заједничке декларације. Недуго потом, почео је да шири страх и панику од могућности да ће се Света столица одрећи православних унијата („Имам осећај да се иза наших леђа тргује нашим душама“).

Ипак, не треба сумњати да ће они унијати који одбију повратак у православље, а на препоруку Ватикана, наћи нове „заштитнике“, односно покровитеље. Са једног острва већ се нуде да преузму њихово финансирање. Ово не чуди јер су унијати одувек васпитавани у екстремистичком духу, о чему сведоче њихови злочини, како у Украјини, Белорусији, тако и на подручју НДХ, односно данашње Хрватске и БиХ.

Папа Фрањо је после свог избора, марта 2013. године, после, како смо напоменули, „обећања“ да ће наставити стару политику према православнима, због развоја догађаја био приморан да мења политику и крене ка „помирењу са Русијом“. Сарадњу са руским председником Владимиром Путином, папа Фрањо је предузео, пре свега због рата у Сирији, где је стао на страну легитимне владе у Дамаску, али и Русије. Парадоксално је, али тачно, да римокатолике у Сирији и целом Блиском истоку прогони Запад својом политиком, а не православни и муслимани. Тако се формирала невероватна ситуација да око сто милиона православних помажу 1,3 милијарде римокатолика да сачувају своју заједницу на Блиском истоку.

Због тога римокатолички (над)бискупи и покрети позивају на „ослобађање Европе од САД“ (међународни римокатолички покрет Pax Christi), критикујући политику Вашингтона на Блиском истоку. Звучи невероватно, али је тачно, да је бискуп Јерусалима, Вилијам Шомали, преко медија оптужио САД за немање стратегије на Блиском истоку, односно решавање кризе у овом региону.

Имамо, дакле, довољно разлога да под критичку лупу поставимо „небеску геополитику Ватикана“, при чему је одабир тема, методолошки и теоријски приступ препуштен ауторима.

Жеља приређивача, као и издавача, била је да јавности предочимо одређена сазнања по питању Ватикана и међународних односа. Колико смо у томе успели, судиће, наравно, сами читаоци.

Такође, са овим зборником Центар академске речи започео је заједничку издавачку делатност са Међународном словенском академијом науке, културе и уметности из Москве, што даје додатни квалитет нашим научним пројектима.

Поводом започињања сарадње Центра академске речи и Међународне словенске академије, председник српског одељења, Владимир Кршљанин је записао:

“Колико је моћна, спасоносна и пресудно важна историјска свест произашла из православног источника, показује и чињеница да се „историјски компромис“, односно отворени савез Ватикана и јудео-протестантске масонерије десио уочи колапса СССР, а да је у облику војне силе први и једини пут опредмећен неуспешном агресијом НАТО на Србију 1999. године, када 800 пута материјално јачи противник није успео да порази верујућу Србију.

Степен у коме је данас уједињен Запад, као и његове страшне оружане, финансијске и пропагандне ратне авантуре последњих деценија, не говоре о снази, него о слабости. Али да бисмо одолели искушењима свог времена, која су баш због кризе Запада огромна, морамо се загледати у данашње стање и деловање, као и у перспективе Ватикана, највеће и најкомплексније организације хришћанског имена на свету. У томе ће нам помоћи ова књига.

Српско одељење Међународне словенске академије наука, уметности, образовања и културе одаје признање свом члану и састављачу овог зборника, проф. др Зорану Милошевићу, најплоднијем српском истраживачу савремене руске политичке мисли, што нам је подарио ову веома важну књигу и омогућио да наше одељење, учешћем у издавању овог зборника, направи озбиљан корак у обнављању свог рада.

 

зм и бабурин 2

Владимир Кршљанин, Сергеј Бабурин и Зоран Милошевић

 

Посебну захвалност упућујемо председнику наше академије Сергеју Николајевичу Бабурину, једном од најважнијих научних и политичких делатника савремене Русије, који је у Москви обновио рад Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе и подстакао обнављање њеног рада и у Србији, показујући, не први пут, нама Србима да смо важан део велике цивилизације, већ и да то Русија осећа и разуме.”

Књигу препоручујемо свим заинтересованим за проблематику Ватикана, јер садржи нова виђења проблема, као и нове анализе старих проблема.

 

 

 

Књига се може наручити на тел: 064/2243349 или мејл:  zoran.milosevic@yandex.ru

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи