НИЈЕ ШАЛА: Траже посебну државу за хомосексуалце!

Права ЛГБТ мањина су последњих година у великој мери узнапредовала, али мало је рећи да ствари још увек не иду глатко у хетеро свету. Трећег септембра ове године, један мушкарац и његов партнер били су агресивно избачени из аутобуса у Лондону пошто су ушли на погрешна врата; хомофоби су напали чланове организационог комитета Прајда у Северној Ирској; енглески ФС морао је да суспендује фудбалера Бурнлија због антигеј твитова из 2012. године.

Укратко, проблема још увек има. Неки мисле да је решење неуморно наставити борбу за једнака права, али сепаратистичка организација под називом Гаy Хомеланд Фоундатион предлаже другачији приступ: они мисле да је маргинализација геј културе неизбежна у друштвима већинске стрејт оријентације, и залажу се за оснивање ексклузивне геј државе. Звучи помало радикално, али по њима је то једино могуће решење. Контактирали смо Виктора Цимермана из ГХФ да бисмо сазнали зашто мисли да је неопходан тако драстичан потез.

 

VICE: Здраво Викторе, реци нам зашто је геј људима потребна посебна нација?

 

Виктор Цимерман: Потребан нам је културно-политички центар у ком ћемо моћи да развијемо нове и боље начине геј живљења који су више у складу са нашом природом. Спој великог броја геј људи у једном креативном и афирмативном окружењу изазвао би огромну енергетску еманацију. Хиљаде геј уметника, писаца, скулптора, филмаџија, музичара, сви они на једном геј месту. Више не би било културне опресије са хетеро стране; сви јавни простори били би испуњени геј уметничким делима.

Геј град-држава би такође био безбедно уточиште за милионе геј особа. Многи геј људи на овој планети живе у ризичним околностима, физички су угрожени свакодневно, пословно су угрожени, породице им прете или покушавају да их приморају на брак. Пошто су имиграциони прописи рестриктивни, ова лица не могу тек тако да се преселе у другу земљу. Геј земља би била сјајна опција за те геј људе.

 

Значи, сврха твоје организације је да обезбеди безбедан простор за геј људе, у ком би важиле геј културне норме?

 

  • Тако је, желимо да успоставимо слободну, независну, демократску геј државу. Циљ нам је за почетак да оснујемо једно или више насеља под геј самоуправом, те даље да подржимо њихов економски, културни, и политички раст.

 

Зашто се бавити геј државом уместо да побољшамо ЛГБТ права у постојећим државама?

 

  • Не постоји контрадикција између постојања геј државе и побољшања геј права у свету; оба циља су могућа. Геј људи треба да се уједине, да се друже, да размењују идеје. Да би се створила висока геј култура, потребно је више од пар локалних геј барова, геј књижара, и тек понека геј парада једном годишње. Није ствар у одбрани људских права, ствар је у томе што је ова мањина од 6% расута широм света који им културно не излази у сусрет.

Такође не треба заборавити да нам се људска права могу одузети подједнако лако као што су нам и била дата. Напредак по питању геј права одвија се само у контексту либералних демократија, а чак и ту је тежак процес и још увек у току. Треба нам уточиште за геј људе који живе у непријатељски настројеним земљама. Пар геј избеглица који су били примљени у Америку, Канаду, или Европу имали су среће; огромна већина је била одбијена.

 

Где ћете основати ову геј домовину?

 

  • У најбољем случају, нашли бисмо локацију која је јефтина, настањива, у топлом климатском појасу, на обали мора. Таквих подручја има много широм Јужне Америке, где нам политичка клима махом одговара. Стратешки гледано, не би била лоша ни нека будистичка земља на југоистоку Азије.

Али реално, узећемо шта год будемо нашли. Чак ни искључујемо ни вештачка острва, њих тренутно гради Сеастеадинг Институте који спонзорише Питер Тил, геј оснивач Паyпала.

 

Имате ли дугорочну стратегију која би довела до оснивања ове државе?

 

  • Први корак је формирање нетериторијалног сувереног политичког ентитета – државе без територије. Овај ентитет би могао да помогне у пресељењу геј избеглица, да им обезбеди смештај и посао. Економске активности би у овој фази биле од кључног значаја, да би се људи запослили и обезбедили капитал за трошкове безбедносних операција. Геј развојна банка би могла да нам помогне да отворимо предузећа мале и средње величине која би помогла нашим људима да економски стану на ноге.

Даље бисмо покушали да обезбедимо политичко признање од што је већег броја држава могуће. Признања би била значајна у разним активностима, од транзита геј избеглица до међународних финансијских трансакција и куповине опреме. Да бисмо остварили ово признање, позваћемо се на законски преседан реда Малтешких витезова.

 

Зар није то пример државе која је опстала пошто је изгубила територију?

 

  • Јесте, и њен суверенитет још увек признаје преко 100 других држава. Следећи корак би био дуготрајни закуп територије умерене величине од неке постојеће државе. Ту бисмо могли да оснујемо станишта под гаранцијом екстратериторијалности. Легално би територија и даље остала под јурисдикцијом државе домаћина, али ми бисмо могли да њом управљамо по законима које сами донесемо.

 

Да ли би дозволили стрејт људима да живе код вас?

 

  • Биће и стрејт људи унутар геј територија, али број ће им бити ограничен и неће моћи да учествују у власти. Наравно, имаће приступ и хетеро чланови породица геј грађана – малолетна деца, остарели родитељи.

 

Како бисте обезбедили да популација не стагнира?

 

  • Имиграцијом. Знамо како се бебе рађају, милиони њих долазе на свет сваке године без нашег учинка. Потребно нам је само да се мали део њих спакује и пресели у геј државу.

 

За крај, шта мислиш колико је све ово реално оствариво?

 

  • Легално гледано, могуће је основати геј државу. Постоје преседани – Ватикан је основан међународним споразумом. Постоје и бројни примери мирних територијалних аквизиција. Такође има и преседана за међународно признање нетериторијалних ентитета, као што је поменути Малтешки витешки ред. Дубоко верујем да ће једног дана геј људи изборити свој суверенитет и територијални интегритет.

 

Хвала, Викторе.

 

 

ИЗВОР: vice.com