НЕВЕРОВАТНО: Србија није тражила од Русије вето за Сребреницу

Државни врх Србије није упутио званичан захтев Русији да затражи улагање вета на резолуцију о Сребреници, сазнаје Б92 из извора блиских државном врху Србије.

Према нашим сазнањима, о предлогу резолуције воде се консултације с дипломатама, а званично никакав захтјев није упућен Москви по питању евентуалног става Русије у тренутку када се резолуција буде нашла пред Савјетом безбједности.

Претходно су “Вечерње новости” објавиле да би у српском државном врху у четвртак требало да почну консултације о позицији Србије у вези са резолуцијом о Сребреници.
Пред Србијом су, према београдском дневнику, практично двије могућности.
Прва је да се прикључи захтјевима предсједника Републике Српске Милорада Додика, који ће од руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова тражити да Москва стави вето на усвајање резолуције.
Друга је, како „Новости” истичу, да покуша да у директним разговорима са Лондоном или преко неке од чланица СБ, амандманима измјени текст документа, који је у многим дијеловима веома неповољан за Србију.
Раније је “Данас” писао да би Русија могла да стави вето у СБ УН на резолуцију о Сребреници, али је претходно неопходно да Србија изрази противљење због предложеног документа да би добила подршку Москве.

 

 

ИЗВОР: Глас Српске