НЕВЕРОВАТНО: Наоружани амерички војници кренули у Украјину «да убијају Иванове!»

Полиција је на бечком аеродрому “Швехат” зауставила групу наоружаних америчких војника који су били на путу у Украјину, пише данас аустријски медији.
Група америчких војника изазвала је, пре пар дана, безбедносни аларм на бечком аеродрому, пошто је покушала са војним наоружањем да путује у Украјину, али без потребних дозвола, пише бечки лист “Курир”.
Полиција је морала да интервенише и “разоружа” америчку јединицу, а државно тужилаштво добило је налог за покретање истражног поступка због кршења закона о ратном материјалу, пише бечки дневник.
 

Девет војника из САД налазило се на путу из Вашингтона ка Украјини.

– Пошто је, након планираног преседања на бечком аеродрому дошло до проблема са следећим летом, војници су били принуђени да мењају карте и због тога напусте транзитни део – објаснио је пуковник Михаел Бауер, портпарол Министарства одбране Аустрије.
Приликом безбедносне контроле у њиховом пртљагу пронађене су пушке М16 и пиштољи.
Ово откриће изазвало је узбуну на аеродрому, јер наоружање није било пријављено, због чега је одмах одузето и војници приведени на саслушање.
Америчка амбасада је одмах позвана, као и Служба за заштиту уставности Аустрије. Како се испоставило Американци нису имали потребне дозволе за пренос наоружања.
– Министарство одбране и спољних послова могу у специјалним случајевима да дозволе боравак или транзит страним војницима, на пример за одлазак у мировне мисије, вежбе или слично. Американци нису поднели захтев за такву дозволу – казао је Бауер.
Иначе у Аустрији је издавање тих дозвола постала учестала пракса јер је Аустрија транзитна земља за војнике страних држава који преко ове државе иду у мировне мисије или војне вежбе у друге земље.
Бауер истиче да се месечно издаје “веома много” таквих дозвола.
Покушај америчке амбасаде да накнадно добије дозволу био је неуспешан из правних разлога.
Уместо да путују у Украјину војници су били принуђени да се врате у Вашингтон, а своје наоружање су понели су собом, наводи бечки дневник.

 

 

ИЗВОР: Танјуг