НЕВЕРОВАТНЕ ОПТУЖБЕ РУМУНА: “Подмукао напад Српске православне цркве на Румунску”

 

Србија је земља чуда. У њој сваки душманин отима и ради што му драго, наравно некажњено. До недавно међу, по правилу, необавештеним Србима, владало је мишљење да је Румунија пријатељска држава, ако не и једина пријатељска држава из окружења. Овакав став је био могућ јер Срби нису учили стварну, већ измишљену, историју. Да јесу знали би да су Румуни социјални конструкт, а да је њихова етничка основа Словенска, тачније Српска. 

У Дунавским кнежевинама (Влашкој и Молдавији), да о Банату и Трансилванији и не говоримо, од којих је уједињењем створена Румунија, није било Румуна. Радом језуита и Беча, а уз помоћ новостворене државе, невероватном репресијом и асимилацијом Срба и Руса, створени су Румуни. О овоме треба, између осталог, читати зборник “Анатомија румунске политике”, у издању Центра академске речи. Срби су заборавили (а да не говоримо о Румунима) да је данашња територија била под црквеном управом Српске цркве, да је све до краја 19. века становништво писало ћирилицом и користило црквенословенски језик…

Зашто би то радили ако су “Румуни”? Такође, велика превара тзв. Заједнице Влаха Србије је да постоји Влашка православна црква. И ако постоји она је неканонска и самим там лажна црква групе Влаха који су у служби стварања Велике Румуније на штету Срба и Србије.

 

 

Србија је ћутке прешла преко ове отимачине територије и народа. Но, сада Румунија жели нове делове Србије, настављајући да својата туђе фалсификовањем чињеница. О тој тежњи прочитајте текст који је са румунског портала Romanian Global News пренела тзв. Заједница Влаха Србије (zajednicavlahasrbije.com). Прави Власи су лојални Србији, јер знају своје порекло. Но, да покажемо да ако лаже коза – не лаже рог пренећемо поменути текст у целини, само са једним циљем да Срби схвате каква је великорумунска државна политика.

На крају, да подсетимо Влахе из тзв. Заједнице Влаха Србије: да ли је оно Румунија учествовала на страни Хитлера и нациста у нападу на СССР или Србија? Да ли се то румунски нацизам поново буди, овај пут под заставом НАТО-а и Европске уније?

Размислите пре него што поново нешто овако пренесете и нападнете Српску цркву и Србију.

 

Инкриминисани текст гласи:

 

“Подмукао напад Српске православне цркве на Румунску. Мотив: Приобална Дакија из североисточне Србије

 

Након што је 1830. године Краљевина Србија загосподарила Тимочком Крајном, Српска православна црква је насилно преузела или уништила преко 80 румунских цркви и 17 манастира које су саградили румунски (влашки) владари, а сада, у 2016. години, та иста српска црква се дрзнула да прети румунској да ће прекинути сваки однос јер Румуни/Власи из североисточне Србије граде цркве и враћају се својој матичној румунској цркви као наследници некадашње Патријаршије Угро-Влашке, преноси извештач Романиан Глобал Нењс-а из североисточне Србије.

Свети Синод Српске православне цркве изнео је саопштење за јавност након недавног скупа који је одржан у Београду у периоду од 14. до 25. маја.

Саопштење се, између осталог, односи и на односе између Српске и Румунске православне цркве. Новинска агенција Лацасури Ортодоџе (лонењс.ро/) премијерно преноси превод посебних редова саопштења који се директно односе на Румунску патријаршију:

“Забележена је чињеница да су односи између Српске и Румунске православне цркве изразито добри, у духу јединства цркве, уз један несрећни изузетак – Румунска Патријаршија, чији епископи и свештенство већ дуго година на један начин који је у супротности са духом братства, потпадају под јурисдикцију Српске православне цркве, на истоку Србије, посебно у Тимочкој Крајни. Након што су се многи напади из прошлости безуспешно завршили, Синод је још једном захтевао од Румунске цркве да одмах прекине са том праксом, будући да је погубна за цркву; у супротном, проблем ће бити разматран у оквиру Светог архијерејског синода, а у случају да се ова пракса настави, Српска православна црква ће за добробит цркве бити принуђена да прекине сваку литургијску и свету везу са Румунском православном црквом.” Саопштење је потписао Епископ Бачки, Иринеј, у име Српске православне цркве.

Дрскост лопова који узвикује “Лопов”! није ништа ново у Српској православној цркви. Оваква врста саопштења и претње о прекиду веза са Румунском православном црквом је Српска православна црква већ објављивала. Румунска православна црква је мудро, али сигурно одговарала, бранећи права Румуна/Влаха северосевероисточне Србије на литургију на румунском језику и поклоњеност цркви свог народа. Исто то право уживају и Срби у Румунији, право које Румунска православна црква поштује, а држава Румунија као европска земља гарантује.

 

 

Српска православна црква је та која је кроз насилне кампање присилила стотине хиљада Румуна/Влаха северосевероисточне Србије да србизују своја имена и дошло је до овакве апсурдне ситуације у којој ови Румуни у својим документима имају српска имена, док у свакодневном животу користе румунска имена.

Антирумунска дела Српске православне цркве удвостручена су делима српских власти које одбијају да дозволе градњу румунских цркви које румунска/влашка заједница захтева.

Очигледно је да се оваква дела дешавају као последица непрофесионалности неких од дипломата које је Румунија послала у Србију, па се може посумњати да су оваква дела више у интересу Српске православне цркве него Румунске православне цркве у источној Србији и румунске заједнице. Напади румунског конзула из Зајечара, Јулијана Ницуа, на оца Бојана Александровића лако могу бити сврстани у ову категорију.

 

Најзнаменитији међу манастирима, који се по легенди приписују влашком војводи Радулу, јесте црква манастира Лапушња, која је, верујемо, имала и своје метохе, јер о томе у Споменици налазимо да „на путу Бољевац – Луково, на самој реци Мирочици, има једно црквиште које се зове Св. Мир.

 

Претње смрћу оцу Бојану, узнемиравања од стране криминализованих делова српске полиције и безбедоносних служби на адресу румунских свештеника и лидера Румуна/Влаха, претње да ће насилно срушити румунске цркве, само су неке од метода застрашивања и репресије којима се српске власти охрабрене Српском православном црквом служе како би спречиле тих 300.000 Румуна/Влаха да се окрену својој цркви и користе румунски језик у црквеним службама.

Србија се вара ако мисли да се на овај начин може интегрисати у Европску унију. Уколико српска агентура у Румунији (сачињена искључиво од криминализованих припадника румунских служби и бивших припадника комунистичке чаушескове секуритатее који су сарађивали са југословенском безбедношћу пре 1989.године а и са српском након тога) очајнички покушава да убеди румунску дипломатију да пређе преко етничког геноцида који Србија спроводи у источној Србији, и тешко је претпоставити да ће се у Букурешту наћи толико издајника који би то урадили”.

 

 

 

Преузето с портала Romanian Global News

 

 

ИЗВОР: Заједница Влаха Србије