НЕОЧЕКИВАНО – ПУТИН У ПЕКИНГУ НАЈАВИО оно што прижељкује већина Срба!

Руски председник Владимир Путин каже је да је око 50 земаља из Европе, Азије и латинске Америке заинтересовано за сарадњу са Евроазијском економском унијом.

“У току су преговори о трговинском споразуму и економској сарадњи са Кином, о слободној трговини са Израелом, као и споразуми о покретању консултација са Србијом, Египтом, Ираном, Индијом и Сингапуром”, рекао је Путин на једној од сесија у оквиру самита “Један појас, један пут” у Пекингу.

Према његовим речима, разговара се о такозваном великом евроазијском партнерству које подразумева мултилатералну сарадњу са земљама ЕАЕУ, Шангајском организацијом за сарадњу и Асоцијацијом земаља југоисточне Азије.

“То би значило да се створи систем за поједностављење билатералних и мултилатералних уговора у областима као што су царина, санитарне и фитосанитарне контроле, инвестиције, заштити права интелектуалне својине“, рекао је Путин.

Руски председник истакао је да је развој таквог партнерства дугачак и брижљив процес који захтева “различите дубине, брзину и ниво интеграције”, као и да је веома важно спровести тај посао, јер на крају он ће омогућити формирање економског простора од Атлантског до Пацифичког океана.

Према Путину, Русија велику пажњу поклања развоју ЕАЕУ, а претходних година та организација је озбиљно напредовала и ојачала заједничко тржиште.

 

 

 

 

ИЗВОР: Танјуг