НЕМЦИ: ЗАШТО НАТО НЕ БРАНИ ЧЛАНИЦЕ ОД ИЗБЕГЛИЦА?

NATO изводи највеће војне вежбе у последњој деценији уместо да пружа Европској унији стварну помоћ, која је Европљанима веома потребна током мигрантске кризе, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN).

„Избегличка криза у Европи прешла је све могуће границе. Организације за заштиту људских права упозоравају да ће ова зима бити права хуманитарна катастрофа за стотине хиљада избеглица. За то време у земљама ЕУ влада прави политички хаос: све изјављују да су преоптерећени приливом избеглица, а Ангела Меркел још увек покушава да пронађе компромис. Власти се плаше да ће даље бити само горе“ — коментарише ситуацију немачки новинар.

„Док европске државе улажу максималне напоре, NATO — организација која располаже свим потребним ресурсима — не предузима ништа да реши тај проблем“.

„Чиме се у исто време бави NATO, који се финансира захваљујући европским пореским обвезницима? Свака нормална организација у таквим ситуацијама организовала би пружање хуманитарне помоћи. Алијанса би коначно могла да почне да се стара о безбедности европских граница“ — сматра аутор чланка.

Избегличка криза довела је европску безбедност на ивицу колапса, а NATO се прави да се ништа не догађа, сматра аутор.

Уместо да помаже ЕУ, NATO — који је својеврсна држава у држави — изводи у Средоземном мору највеће војне вежбе у последњој деценији. Сви ће они учествовати у вежбама с бомбастичним називом „Јединствени трозубац“ које имитирају рат са Русијом, и све то док се у близини распада Европа, а Ангела Меркел упозорава на војне сукобе на прагу ЕУ.

 

 

ИЗВОР: Новински фронт