НЕМЦИ СВЕ ВИШЕ МРЗЕ МИГРАНТЕ: Од почетка године извршили 576 напада на избегличке центре

Током јула, августа и септембра било више напада него током читаве 2014. године

 

БЕРЛИН – Напади на избегличке центре у Немачкој су у порасту, саопштила је данас немачка полиција, упозоравајући и да европска избегличка криза повећава ризик од могућих напада десничарских екстремиста на политичаре. Упозорење немачке Савезне криминалистичке службе (БКА) уследило је након што је кандидаткиња за градоначелника у Келну убодена ножем у врат, а напад се доводи у везу са њеним радом са избеглицама, пренео је АФП.

БКА наводи да је широм Немачке током јула, августа и септембра било 286 напада на избегличке центре, више него током читаве 2014, када је забележено укупно 198 напада. Према подацима БКА, од почетка године било је 576 оваквих напада, а за 523 су одговорни десничарски екстремисти. Америчка ТВ мрежа ЦНН у репортажи из Дрездена извештава да сваког понедељка увече на хиљаде људи излази на протест испред зграде Опере у том граду са једним циљем – да спречи избеглице и мигранте да долазе у Немачку.

Један од њих, Томас, који није желео да открије своје презиме, рекао је за ЦНН да страхује да ће муслимански мигранти разорити немачку традицију. “Сваког понедељка увече долазимо да се окупимо мирно. Ми нисмо нацисти. Ми не желимо да будемо прозвани нацистима и стављени у десничарски угао. Ми само не желимо да будемо странци у својој земљи”, казао је он за ЦНН.

На последњем протесту, Томас је носио плакат са фотографијом немачке канцеларке Ангеле Меркел, обрађене у фотошопу, на којој је приказана са муслиманском марамом. Према недавним истраживањима, више од половине анкетираних Немаца сматра да Немачка већ има “превише избеглица”, а само један од три се сложио са политиком добродошлице према избеглицама немачке канцеларке Меркел.

Владини подаци показују да је највећи број избеглица из Сирије и Ирака, али за њима као највећа група следе мигранти из Албаније. Немачка влада је већ почела са депортацијом миграната из Албаније, Косова и других делова источне Европе, али процес је спор, а многи мигранти улажу жалбе што значајно одлаже њихов одлазак. Док страховања јавности расту, забележен је, такође и пораст броја инцидената широм земље против избеглица, посебно паљења прихватних центара.

Већина напада дешава се на југу земље, где избеглице улазе, али, такође на истоку, попут Дрездена, где избеглице и мигранти чине један одсто популације. Протести у Дрездену почели су тачно пре годину дана, из којих је израстао Покрет патриотских Европљана против исламизације Запада (ПЕГИДА).

 

 

ИЗВОР: Танјуг