НЕМАЧКА ШТАМПА О ФЕЈСБУКУ: Најпопуларнија друштвена мрежа ће ускоро читати наше мисли!

  • Фејсбук ради на посебним сензорима помоћу којих би се наше речи учитавале у рачунар – директно из мозга

 

 

 

Звучи као научна фантастика, али Фејсбук стварно ради на томе: специјални сензори би требало да омогуће да се речи у рачунар учитавају директно – из мозга. Менаџерка Фејсбука Регина Дуган позива се на актуелно истраживање Стенфорд универзитета у којем једна парализована жена захваљујући електродама у мозгу може да напише осам речи у минуту.

Електроде препознају активност неурона када човек жели да напише одређену реч. Ево извода из карактеристичних коментара које је о томе објавила немачка штампа.
“Да пустимо рачунар у свој мозак, али да му поред тога поставимо границе и не дамо му све наше мисли, то није немогуће. Оно што је потребно овом друштву су скептици. Људи који Фејсбук не прихватају тек тако, већ постављају питања и указују на проблеме. Оно што му није потребно јесу страх – а оно њиме још увек пречесто реагује, као што пренервозно реагује на све што је ново и садржи појмове као што су „дигитално” или „компјутер”. Нико данас не мора да буде технички фрик да би постао отворен за развој дигиталног света; свако би требало да буде спреман да се суочи са тим темама.”

Лудвигсбургер крајсцајтунг (Лудвигсбург)

“Фасцинантна је идеја да људи машинама убудуће више не говоре шта хоће преко тастатуре, већ да наредбе издају снагом мисли. Први покушаји да се мисли саопште преко рачунара већ су учињени са људима који не могу друкчије да се артикулишу. Али, постоје и етичке границе и старо питање: мора ли да се учини баш све што је технички могуће? Фејсбук тврди да се не ради о томе да се читају мисли корисника, већ само оне које он хоће да обелодани. Како то да се гарантује? Можда ће једном бити могуће и да се мисли усаде у мозак. Та визија изазива страх.”

 

Рајн цајтунг (Кобленц)

 

“Иза ове идеје не стоји само намера да се олакша опслуживање машина. Неки визионари сањају о стапању човека и машине, о киборгу, о кибернетичком организму. Тај покрет се зове „трансхуманизам” и жели да превазиђе пуко органско постојање. Верује у ултимативни скок на следећи степен еволуције. Без стапања тријумфоваће машине, како страхује Илон Маск. Ако се све гарнира и генском технологијом, будуће генерације ће живети у чудној будућности коју ћемо још теже моћи да замислимо од наших предака.”

Фраје пресе (Кемниц)

 

“Постоји јаз између активности мозга која може да се мери спољним средствима, и доживљаја стварног мишљења и осећања које чак ни научници не могу да објасне. Баш на то место ускаче експеримент Марка Закерберга. То је опасно, јер је усмерено на управљање делањем људи. Ради се на томе да наше мисли брже стигну до света него што смо ми за то духовно и телесно способни.”

 

Емдер цајтунг (Емден)

 

“Фејсбук живи од читања мисли својих корисника. До сада се то дешавало проучавањем података о корисницима да би могла да им се сервира реклама скројена по личној мери. То што Фејсбук тражи могућност да чита информације директно из мозга, јесте доследно, али на то треба гледати са највећом бригом. Већ сада већина људи која се креће интернетом не може да прати шта се дешава са подацима. Директна веза с мозгом не би само проширила тај проблем, већ би представљала захват у најинтимније основно право: право на слободу мишљења. Све и да се ради – како то тврди Фејсбук – „само” о томе да људи пишу служећи се мислима, један такав захват не би требало дозволи никоме, а посебно не једном концерну чији је пословни модел увек било „читање мисли.”

 

 

ИЗВОР: newsweek.rs