НЕКОЛИКО ХИЉАДА ТЕРОРИСТА У БИХ: Безбедносне службе у паници

  • Безбедносне службе у Босни и Херцеговини регистровале су неколико хиљада особа повезаних с радикалним исламистичким покретима које би могле постати починиоци терористичких напада, изјавио је директор Управе полиције Републике Српске Гојко Васић у интервјуу за бањалучке Независне новине.

 

“Број тих људи, који су припадници вехабијског покрета, а иза којих се и најчешће појављују особе које би могле извршити терористички напад, по подацима Обавештајно сигурносне агенције БиХ (ОСА), мери се у пар хиљада”, рекао је Васић.

Васић каже да већина тих особа, које представљају потенцијалну сигурносну претњу борави на територију Федерације БиХ, док их је у ентитету РС тек неколико десетина па је најтежи део суочавање с тим проблемом, на федералном и на десет жупанијских МУП-ова унутар ФБиХ, као и на Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), а у складу са законским овлашћењима за борбу против тероризма.

Васић сматра да борбу против тероризма у БиХ отежавају постојећа законска ограничења, укључујући слабу размену података о потенцијално опасним особама.

“Терористи користе одређена законска ограничења која смо ми сами себи направили. Могућност квалитетне и брзе размене података за особе коју су опасне отежана је због Закона о заштити личних података”, казао је Васић. Проблем је, објашњава, посебно изражен када је реч о особама пореклом из БиХ, које живе у иностранству, а могу бити уврштени у редове терориста. Посебно се то, рекао је, односи на тзв. другу генерацију исељеника из БиХ у државе западне Европе.

“Имамо врло мало података о деци наших људи који живе и раде у Немачкој, Француској, Шведској и слично. Те особе су тамо рођене, али због порекла родитеља имају наше документе, знају наш језик, а могу бити врбоване и из европских држава отићи на ратиште. Нитко нама те податке није уступио да их ми, за случај да се те особе врате овде, можемо држати под контролом”, казао је Васић.

Додао је да је то, по његовом мишљењу, једна од највећих потенцијалних опасности од тероризма повезана с БиХ. Васић није искључио ни могућност постојања локација у земљи на којима би се изводила терористичка обука напоменувши да је БиХ за то погодна јер постоји пуно изолованих подручја где чак ни пуцњава не би привукла посебну пажњу.

 

 

ИЗВОР: Танјуг