НЕДЕЉНИК СРБА У ХРВАТСКОЈ објавио слику министра Хасанбеговића са усташком капом на глави

  • Главни уредник „Новости” Ивица ЂИКИЋ: Увидом у часопис “Независна Држава Хрватска” у Националној и свеучилишној књижници (НСК) лако може проверити је ли неко накнадно интервенисао на фотографији. Не знам када је снимљена, али објављена је 1996. године.

Хасанбеговић на глави има усташку капу. Не тврдим да је на капи слово `У`, већ да је усташка капа. Мислим да је `У`, али то се не види на фотографији.

ХРВАТСКИ министар културе Златко Хасанбеговић оценио је да је објава фотографије у “Новостима”, гласилу Српског народног вијећа (СНВ), уз коју је наведено у опису да је снимљен како позира са усташком капом на глави, представља “инсинуацију, провокацију и још једну у низу подвала” којима је циљ да се дискредитује.

„Ово је још једна у низу подвала и провокација којима ме се жели људски и морално дискредитирати те политички ликвидирати”, пише у одговору Хасанбеговића на молбу агенције Хина да прокоментарише фотографију и текст под насловом “Точка на У”, објављен на сајту недељника “Новости”.

„Фотографија објављена у недељнику `Новости`, гласилу Српског народног вијећа, на којој је и лаику видљива накнадна интервенција, није снимљена 1996. већ 1993. на сплитској Риви и манифестацији 9. бојне ХОС-а, јединице у саставу 4. гардијске бригаде Хрватске војске. На слици препознајем двојицу припадника те јединице и делове њихове службене одоре”, наводи министар.

Он је подсетио да је реч о јединици чијим су погинулим припадницима пре неког времена Град Сплит и градоначелник Иво Балдасар открили споменик. “Све остало су инсинуације које немам намеру да коментаришем”, поручује Хасанбеговић.

„Новости” уз објаву фотографије наводе да се Хасанбеговић фотографисао с усташком капом 1996. године и да је у часопису “Независна Држава Хрватска”, гласилу Хрватског ослободилачког покрета, писао чланке о усташама као херојима и мученицима.

Главни уредник “Новости” Ивица Ђикић је Хини, упитан за коментар изјаве министра Хасанбеговића, казао да се увидом у часопис “Независна Држава Хрватска” у Националној и свеучилишној књижници (НСК) лако може проверити је ли неко накнадно интервенисао на фотографији.

„У НСК је часопис и у њему је фотографија. Па процените јесмо ли интервенисали”, рекао је.

Не зна када је фотографија снимљена, али објављена је у часопису 1996. године, каже Ђикић те додаје да Хасанбеговић на глави има усташку капу.

„Не тврдим да је на капи слово `У`, већ да је усташка капа. Мислим да је `У`, али то се не види на фотографији. Ми нигде не тврдимо да је на капи слово `У`, али у то оправдано сумњамо и капа је усташка”, рекао је Ђикић и најавио да ће “Новости” врло скоро објавити интегралне текстове које је Хасанбеговић објављивао у часопису “Независна Држава Хрватска”.

 

ИЗВОР: Танјуг