НАУКА ДОКАЗАЛА ДА ПОЗИТИВНЕ МИСЛИ И ДОБРА ДЕЛА ЈАЧАЈУ ИМУНИТЕТ

  • У хришћанско традицији познат је став да чак и најгори непријатељ не може учинити толико штете човеку као његове властите зле мисли, а сада је модерна наука доказала истинитост ових речи

Недавне студије научника са Екетерског и Окфордског универзитета показале су да негативне мисли могу бити физиолошки штетне, док позитивно размишљање чини да се срце ради нормалније и чак јача имуни систем.

Налази указују да ако особа нађе времена за позитивне мисли о себи, то може бити добро за здравље.

Студија је рађена на 135 здравих људи, који су били подељени у пет група. Свака група добила је различите звучне снимке. Током експеримента, тим научника је мерио откуцаје срца и гледао како се учесници зноје; од њих се такође тражило да разговарају о својим искуствима. Учеснициама експеримента је постављено питање да ли се осећају безбедно, колико су благи према себи, и да ли се осећају снажно о јединству са другим људима.

У две групе, где је оно што се чули навело учеснике да позитивно размишљају о себи, примећена је физичка реакција, слична типичној реакцији на опуштање и осећај сигурности – срце је мирно радило и знојење било веома мало.

Код три друге групе су пуштене речнице које су их подстицали на самокритику и које су наводиле наводећи слушаоце на “позитивно размишљање, али подешено на начин конкуренције и самопобољшања”. У овим групама, учесници су осећали убрзан рад срца и веће знојење, што одговара реакцији тела на стање конфузије и осећаја опасности.

И иако су сви учесници експеримента изјавили да имају самопоштовање и смањили су ниво самокритике, само чланови прве две групе су показали позитивну физичку реакцију.

“Претходна студија је показала да је поседовање позитивних мисли о себи, као и чињење добрих дела повезано са побољшањем самопоштовања, као и побољшањем менталног стања, али то нисмо могли да објаснимо”, рекла је шеф истраживача др Анке Карл са Универзитета Екетер. Ово истраживање помоћи ће да схватимо механизам самопоштовања, да би смо помагали људима који имају психолошке проблеме.”

Према њеним речима, „искључивањем“ реакције на претње преусмеравајући мисли на позитивно мишљење о себи и добра дела, јачамо наш имунолошки систем и повећавамо вероватноћу опоравка. Ова метода ће се у будућности користити за лечење људи који пате од менталних проблема, као што је депресија.

Са руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: http://www.dal.by/news/39/12-02-19-4/