Научници тврде: Ако сте креативни, онда сте можда и психопата

Особе које поседују уметничке вештине и таленте имају много веће изгледе да буду психопате, тврде научници филипинског Универзитета Де Ла Салле из Маниле.
Студија под називом “Истраживање постсоцијалног модела психопатије кретивне личности: Докази из особина и психофизиологије”, спроведена на 503 особе, поставила је учесницима серију питања како би утврдила њихово понашање у односу на особине карактеристичне за психопатију, нарцизам и макијавелизам (способност манипулације).

 

 

 

 

Научници су дошли до закључка да креативне особе имају мање емоционалне суздржаности, показују већи степен непоштења и већу склоност ка преузимању ризика како би дошли до успеха.

Аутори истраживања су закључили да се “антисоцијална понашања тог типа могу довести у везу са психопатском злобом и да се недостатак суздржаности не чини битним за креативну личност”.

“Недостатак емоционалне суздржаности, у форми психопатске смелости, у ствари је интегрални део појединих креативних личности и функционално повезаних креативних процеса”, наводе филипински научници.

 

 

ИЗВОР: NYLON.COM, Б92