НАРКОМАФИЈА У БЕЛИМ МАНТИЛИМА

  • Амерички председник, Доналд Трамп, увео је ванредно стање у  здравству земље. Криза је настала због неконтролисане употребе лекова који изазивају зависност, попут наркотика
  • Но, истовремено од ових лекова годишње умре на десетине хиљада Американаца, с тим што се број умрлих из године у годину повећава. Године 2016. од лекова у САД је умрло, према званичним подацима, 63.000 људи

 

Неке фармацеутске компаније да би повећале продају својих лекова, посебно оних против болова, додају састојке који изазивају зависност. Ова операција фармакомафије изведена је до савршенства, јер су корумпирали све институције које су се бавиле контролом лекова.

Милијардер Џон Капур, иначе власник фармацеутске компаније, је оптужен за давање мита клиникама и лекарима, који су преписивали највеће количине спреја против болова «Субсис», а који садржи убојити фентанил. Према законима у САД, овај лек се може преписати само оболелим од рака, међутим лекари су почели да га препоручују свима.

Истовремено полиција је почела заплену овог спреја, а тужилаштва пишу кривичне пријаве против лекара који су узимали новац за подстицање нових пацијената да се дрогирају фарамацеутским лековима.

Суд је већ неке лекаре осудио. Тако је у Лас Вегасу, лекар који је преписивао лекове против болова, је добио 10 година затвора, а на нешто мању казну је осуђен и његов помоћник – фармацеут.

САД су, иначе, избиле на прво место по употреби опоидних препарата. Просечно, милион Американаца дневно узме 50.000 таквих доза. У Америци опојна средства, као и у Авганистану, постала су лек сиромашних људи, који немају новца да плате скупе медицинске услуге. На пример, сви они који немају новца за физиотерапеутске третмане, на пример леђа, узимају таблете или спреј који их наркотизују, а самим тим бол нестаје.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи