Напунило се 17 година од како смо предали Космет!

  • У Куманову је 9. јуна 1999. године потписан споразум о повлачењу српске војске и полиције са Косова и Метохије, који је довео до прогона и етничког чишћења Срба. Космет је стављен под надзор мировних снага под покровитељством УН и потписом на споразум, који је претходио Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, завршени су петодневни преговори делегације Војске СР Југославије са званичницима НАТО снага.

 

 

кфор

Жалосно: Дали смо НАТО-у да брине о Космету

 

 

Потписе на Споразум ставили су генерали Војске Југославије Светозар Марјановић и Обрад Стевановић, а у име “мировњака” генерал Мајк Џексон, који је предводио и пратио распоређивање моторизованих и пешадијских снага земаља чланица НАТО-а. Споразумом је било предвиђено да снаге Кфора на територији Косова и Метохије првенствено надзиру повлачење српске војске и полиције, а рок за извршење тог налога био је 11 дана или, најкасније, до 20. јуна у поноћ.

Хавијер Солана, тадашњи генерални секретар НАТО, изјавио је те ноћи да је то “велики дан за НАТО и што је још важније – и за народ Косова”.

 

Са Космета протерано 250.000 Срба

 

Од тада до данас са Косова и Метохије збрисано је више стотина села настањених искључиво Србима и Црногорцима. Ништа боље нису прошли ни Хрвати ни Бошњаци. Протерано је 250.000 Срба, опљачкано, порушено и спаљено неколико хиљада српских кућа, стотинак цркава и манастира, затрпана су и оскрнављена гробља у свим опустошеним српским селима.

Највећи “успех” такозваних мировњака је прогон српске интелигенције, ђака и професора из свих урбаних средина, прогон приштинског Универзитета, српског здравства и науке и спаљивање српских књига на ломачама у Приштини, Урошевцу, Призрену…

У присуству војника из Велике Британије у Приштини је српство сведено на свега десетак старица – штићеница Дома за старе, и неколико Српкиња из мешовитих бракова.

У њиховом присуству убијено је 14 српских жетелаца у Старом Грацку код Липљана, подметнуто десет килограма разорног ТНТ експлозива под аутобус “Нишекспреса” у селу Ливадице код Подујева, убијено и киднаповано више стотина угледних Срба у Приштини.

 

Око пола милиона оружја међу становништвом

 

Апсурдно данас звуче Џексонове ријечи, изговорене свега три месеца после НАТО уласка на Космет, да су “Албанци разоружани, а Косово и Метохија демилитаризовани”. Данас је на Космету, према званичним полицијским подацима, у приватном поседу више од 500.000 дугих цеви. Косово је у њиховом присуству постало стециште и упориште муџахедина, босова организованог криминала, епиценатар трговине белим робљем, дрогом, оружјем…

Постало је подручје на које је Србима забрањен повратак, место на коме нон-стоп траје легализација етничког чишћења, једино подручје у Европи, гдје се “граде Сунчане долине” у које ће се неких 20.000 расељених Срба вратити, али које су далеко од кућа у којима су рођени и живели.

Учинак Кфора се огледа и у стварању и наоружавању Косовских безбедносних снага, чијих 95 одсто људства чине бивши припадници терористичке ОВК. Те и такве безбедносне снаге поседују све врсте лаког наоружања, чак и хеликоптере, допремљене из Хрватске, Немачке и Турске. Уз све то могу да се ослоне, “у случају ванредних ситуација”, на наоружање из америчког утврђења “Бондстил” код Урошевца и немачког “Норд хил” код Лепосавића.

Супротно одредбама споразума из Куманова, војна мировна мисија данас је постала војна сила која посредством тренера, официра из НАТО-а, обучава и спрема припаднике КБС-а за “оружане снаге Косова”. Педесетак Срба, тачније њих 46, који су у КБС-у, довољни су НАТО снагама да се похвале “мултиетничким саставом и спремношћу Срба да у униформама са ознаком `Република Косово` салутирају уз тонове химне фантомске државе.

Учинак НАТО “мировњака” свакако се мери и учешћем Срба како у институцијама на локалу, тако и на централном нивоу. У договору са српским властима у Београду, приволели су Србе са севера Космета да се одрекну сопствене полиције и српских државних институција.

 

Заклињу се Уставу Косова

 

Прихватили су да обуку униформе косовских полицајца, да укину српске општине и интегришу се у новоформиране косовске. Сви они, почевши од полицајца, преко војника у КБС-у, градоначелника, посланика и министара до оних који седе у председништву скупштине самопроглашеног Косова потписују заклетву да ће “поштовати Устав и законе Републике Косово”.

За то време породице чекају одговоре на питања шта је са судбином 1.500 несталих и киднапованих Срба, ко је одговоран за “Жуту кућу” и у којој је мери Бернар Кушнер, први човек мисије УН знао или је чак био умешан у трговину органима. Срби са Космета, сви до једног, чекају одговор на питање да ли ће за који месец или евентуално годину дана постати попут Срба у Албанији и Хрватској?

 

ИЗВОР: Вести-онлајн