Намећу језик Србима с циљем стварања велике и етнички чисте Хрватске

Академик Василије Крестић рекао је данас у Бањалуци да својом научном студијом „О називу језика у прошлости Хрватске“ показује да Хрватска у политичкој борби намеће језик Србима с намјером да створи велику и етнички чисту Хрватску, која признаје само хрватски народ.

 Академик Василије Крестић iизјава новинарима у Академији наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/, гдје је представљена његова студија чији је издавач Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда.
Aкадемик Василије Крестић Фото: СРНА

„Овом књигом показујем и да се у Хрватској брише српско име и ради на томе да Срби не буду Срби, већ православни Хрвати у политичком погледу“, рекао је Крестић новинарима у Академији наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/, гдје је представљена његова студија чији је издавач Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда.

Крестић је уочи промоције рекао да његова књига говори о српско-хрватским односима у цјелини, наводећи да је питање језика прворазредно политичко питање, а најмање лингвистичко и стручно језичко.

Он је истакао да је цјелокупна политичка борба у вези са језиком заснована на такозваном „хрватском повијесном праву“, које је у темељу свих неспоразума Срба и Хрвата.

„У књизи је само један дио тих неспоразума у посљедњих неколико деценија“, рекао је Крестић.

Професор Богољуб Шијаковић нагласио је да је Крестићева књига посвећена српском језичком питању у Хрватској у 19. и на почетку 20. вијека.

„Она говори о грчевитој борби Срба за очување националног идентитета и имена свог језика. Језик је битан за идентитет сваког народа и човјека. Онај коме се језик отима у опасности је да изгуби идентитет, који је заправо интегритет и способност самоодржања“, рекао је Шијаковић.

Он је навео да се у књизи види колико су други били упорни у порицању права Србима на свој идентитет и језик.

„Из књиге можемо извући и велике поуке данас када тај проблем није ишчезао и када се налазимо у одбрани свог идентитета, права на своје име и језик“, рекао је Шијаковић.

Историчар из Бањалуке Жељко Вујадиновић оцијенио је да је језичко питање једно од најважнијих у конституисању сваке нације.

Осим Василија Крестића и Богољуба Шијаковића, на представљању студије су говорили предсједник АНУРС Рајко Кузмановић, професор Софија Божић, те Миодраг Којић, потпредсједник Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“.

Промоцији је присуствовао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и бројне званице из јавног, научног и друштвеног живота Републике Српске и Бањалуке.

Извор: СРНА, Јадовно