НАЈПОПУЛАРНИЈА ИМЕНА ЗА ДЕВОЈЧИЦЕ И ДЕЧАКЕ У 2018. ГОДИНИ: После више од три деценије ова имена се враћају у моду

  • На самом врху листе, како за девојчице тако и за дечаке, није дошло до промене у односу на прошлу годину. Лука и Софија су се још убедљивије него 2017. нашли на водећој позицији, пише сајт Значење имена

Име Лука је изведено од грчке речи „лукс“ што значи „светлост“, а и име Софија је грчког порекла и у преводу значи „мудрост“. Ова два имена нису најомиљенија новорођенима само у нашој земљи. На основу анализе статистике из 49 земаља света, Софија је потиснула до тад најомиљеније име на свету Марија, и прошле године је проглашена најпопуларнијим женским именом на свету. Софија је у разним облицима: Софија, Зофиа, Софие, Софиа или Софи, рангирана на првом месту у чак 8 земаља, укључујући поред Србије Словачку, Италију, Мексико, Естонију, Чиле, Русију и САД. Сличан феномен се бележи и код имена Лука који је већ годинама на првом месту не само код нас, него и у суседној Хрватској, а широм Европе се на скоро свакој листи нашло у топ 10 имена за дечаке.

Милица напушта водећу десеторку

Старо српско име Милица се ове године по први пут у последње четири деценије није нашло међу првих 10 имена. Највише припадница женског пола у Србији се за сада одазива на име Милица. Наиме по резултатима последњег Пописа становништва урађеног у Србији 2011. Године, Милица је чак у 84 општине у Србији најчешће женско име. Ове године је Милицу сменила Мила, која се нашла међу 10 најучесталијих имена за новорођене девојчице.

Зоран и Божидар пркосе трендовима

На листи за дечаке је у топ 10 новитет име Вукашин. Иако кратка и модерна имена као што су Тео, Леон и Матео све чешће се дају и у Србији, ове године су се након више од три деценије на листи најзаступљенијх имена нашли Зоран, Божидар и Слободан.

Редослед редослед првих пет женских имена изгледа тренутно овако: Софија, Дуња, Сара, Теодора, Лена. На листи за дечаке је Лука на првом месту, а за њим следе Стефан, Лазар, Вук и Филип.

 

ИЗВОР: Опанак