НАЦИЗАМ НА ДЕЛУ: Украјина ће ограничити активности Украјинске православне цркве под патронатом Московске патријаршије

  • Украјинска Рада припрема закон којим ће ограничити активности Украјинске православне цркве под патронатом Московске патријаршије.
  • Верске организације са седиштем у Русији ће убудуће са Украјином морати да потпишу споразум који садржи обавезу „поштовања суверенитета, територијалног интегритета и закона ове земље“.

 

 

Одбор за културу и духовност украјинске Врховне раде дао је посланицима препоруку за усвајање закона о специјалном статусу верских организација чија се седишта налазе у Русији. У документу се посебно наводи да треба ограничити деловање Украјинске православне цркве, која је под патронатом Московске патријаршије.

„Чланови комитета препоручују Врховној ради Украјине нацрт закона о статусу верских заједница чија се седишта налазе у држави коју Врховна рада сматра државом агресором“, наводи се у процени Комисије изнетој 5. октобра. Предлог закона подразумева увођење „правног механизма за регулисање релевантних питања у односима цркве и државе и активности верских заједница у Украјини“. По овом документу, верске заједнице са седиштем у Руској Федерацији мораће са државом Украјином да потпишу посебан документ који садржи „обавезе верске заједнице да поштује суверенитет, територијални интегритет и законе Украјине, као и друге верске заједнице које имају активности на територији Украјине“.

Поред тога, нацрт закона предвиђа давање „позитивног стручног мишљења“ да би уопште дошло до регистрације неке верске заједнице, али и консултацију са централним извршним органом који спроводи државну политику Украјине у сфери верских организација.

Верске заједнице ће такође морати да траже сагласност државе за „гостовање верских лидера из иностранства и обављање проповедања и других канонских делатности“. „У случају систематског кршења постојећег законодавства Украјине и утврђивања чињеница о сарадњи са војно-терористичким групама од стране верских организација које обављају своје активности у Украјини, а истовремено су канонски и организационо потчињене верским центрима у држави агресору“, њихове активности могу бити прекинуте и забрањене.

 

 

 

ИЗВОР: Восток