На телевизијама у Македонији више нема српске музике

Скопље — Македонске телевизије и радио станице од данас немају право да емитују ни српску музику.

Прошле седмице Удружење за заштиту ауторских и музичких права Македоније (Замп) забранило је телевизијама и радио станицама да емитују македонску музику такође.

Забрана емитовања српске музике долази на захтев српске организације за музичка права Сокој, која је подржала македонски Зампом, чији захтев је повећање тарифа за емитовање музике, али и спречавање оснивања другог конкурентског удружења које је понудило ниже тарифе.

Македонске приватне телевизије су потврдиле да ће на њиховом програму остати шоу програми Пинк и Гранд продукције, јер су права за њих већ откупљена.

Због забране Зампа данас неће бити одржан ни традиционални фестивал македонске народне музике у Валандову, који је требало директно да се преноси на македонском јавном телевизијском сервису МРТ.

Удружење приватних телевизија које имају националну фреквенцију најавило је тужбу против Зампа и од Министарства за културу Македоније затражило да том удружењу одузме лиценцу, јер им забрана онемогућава да испуне законом прописану обавезу емитовања македонске музике.

То удружење телевизија сматра и да је нова тарифа коју тражи Замп од 750 денара (око 12,5 евра) за један мунут, превисока и да значи огромну зарада за то удружење за заштиту ауторских и музичких прва, а из Министарства за културу су поручили да мора да се нађе заједнички језик.

Емитовање музике македонских и српских аутора није дозвољено ни у угоститељским објектима и на свадбама и другим прославама.

 

 

ИЗВОР: Бета