Мустафа: Заједница српских општина неће имати извршна овлашћења и неће постати трећа сила

НЕ СЕМИНАРУ ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ НАТО У ПРИШТИНИ РЕКАО ДА ЋЕ БИТИ УСПОСТАВЉЕНА

 

       КОСОВСКИ премијер Иса Мустафа изјавио је данас да су проблеми са опозицијом у вези са формирањем Заједнице српских општина превазиђени и да ће она бити успостављена, али на, како је рекао, основу споразума, који је први потписан у Бриселу и на основу одлуке Уставног суда, које предвиђају да ЗСО нема извршна овлашћења.

Обраћајући се присутнима на семинару „Rоsе-Rоth“ Парламентарне скупштине NATO у Приштини, Мустафа је рекао да је решавање питања формирања ЗСО и ратификације споразума о демаркацији са Црном Гором успорила опозиција ометањем рада косовске скупштине и насилним протестима.

     Семинар „Росе-Ротх“ почео је у суботу, 22. октобра и на њему 21 држава чланица тог војног савеза и његових партнера разговара о перспективи Косова и односима са Европском унијом и улогом NATO-а у региону.

„Али могу да кажем да смо успели да превазиђемо ове акте насиља, Заједница српских општина са српском већином ће бити успостављена и она ће бити успостављена на основу споразума, који је постигнут као први споразум и на основу одлуке Уставног суда, које предвиђају да Асоцијација (ЗСО) нема извршна овлашћења и неће бити трећа снага“, рекао је Мустафа, објављено је на сајту косовске владе.

Мустафа тврди и да Косово има „добре односе са суседима“.

„Србија сада ради у дијалогу за нормализацију односа“, навео је Мустафа и подсетио да су до сада одржана три састанка земаља Западног Балкана на којима су учествовали и представници косовске власти, а који су се односили углавном на инфраструктурне пројекте.

  Потврдио је и добру трговинску и економску сарадњу са земљама региона, те навео да су Београду и Приштина „постигли неке договоре чија реализација је у кашњењу“.

Мустафа је рекао и да је приоритет Приштине да ради на спровођењу тих споразума постигнутих са Београдом, те да, како је рекао, треба видети шта ће бити приоритет с обзиром на то да „знамо ситуацију да Србија неће прихватити независност Косова“.

 

 

  ИЗВОР: Танјуг