Молитва за васкрсење Србије

Господе Боже оче Сведржитељу, ради имена Јединородног Сина Твога, Господа нашега Исуса Христа, и возљубљеног Давида, светога слуге Твога, не помени грехове и велика безакоња наша, но по Свемогућству велике милости Твоје, заштити нас од љуте побуне противника и силом Духа Твога Светога отвори богоизабраном народу Србском врата саборног покајања за грехе неверја. Подај нам Самодржца цара из колена Немањића, да би смо ти принели дужно покајање и избавили Србију од страшног излива гнева Твога, јарма безбожника и све беде народне која је Србију стигла због одрицања од Православне вере и Светих предака својих.

И ради светих Краљева и Царева наших, Стефана Немање (Св. Симеона Мироточивог), Стефана Првовенчаног (Преподбног Симона), Радослава, Св. Владислава, Уроша I, Краља Драгутина (монах Теоктист), Св. Краља Милутина, Св. Краља Стефана Дечанског, Цара Уроша, Цара Јована Уроша (Св. Јоасаф Метеорит), Св. Цара Лазара, Св. Јована Владимира, Св. Стефана Штљановића, светих угодника твојих Св.Саве, Св. Василија Острошког, Св. Петра Цетињског, Св. Николаја Жичког, Св. Григорија Горњачког, Св. Прохора Пчињског, Св. Стефана Пиперског, Св. Петра Коришког, Св. Рафаила Банатског и Теодора Вршачког и свих светих из рода Србскога, њиховим светим молитвама Србију по јављању помазаника Твога, Самодржавног Цара Србског, од саборне смрти Васкрсни и уздигни славу спасења Србије.

Даруј нам помазаника твога, Цара Самодржавног и Царство његово православно, да буде штит и заштита, утврђење и спасење Цркве Твоје Свете, богоизабраног народа Србског и државе Србије. Да баци помазаник под ноге Сина Твога Господа Исуса Христа све противнике његове, земљу Србску да обједини, све јереси, расколе, побуне и раздоре да заустави. Правоверје, благочестивост, мир, слогу, заједништво, свих православних хришћана по целој земљи Србској да утврди, и да под власт Сина Твога све обрати, царство антихриста да уништи, и невесту Христову: Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву ка другоме страшноме и славноме доласку приведе. Да се прославља са нама и кроз нас пречисто име Свесвете, Једносушне, Животворне и Нераздељиве Тројице, Оца, Сиа и Светога Духа, на посрамљење лукавих непријатеља.

Да буде Твоје Царство и Сила и Слава, са Јединородним Твојим Сином и са пресветим Твојим, и благим и животворним Твојим духом, сада и увек и у векове, векова. Амин.

Друга молитва за Васкрсење Србије

Господе, Исусе Христе, Сине и Логосе Божији, ради имена Твога Светога, силом Часног и животворног Крста, молитвама Пречисте и Преблагословене Богородице, светих краљева и царева наших и светих Твојих угодника из рода Србскога, заступништвом Небеских сила бестелесних и свих Твојих светих, уздигни славу спасења Србије, да се сложе и сједине силом Твојом сви делови и крхотине разбијеног брода Србског и да Васкрсне Света Србија у свој својој лепоти, и да се узвелича отаџбина наша и да засија као светионик у тами за све народе. Да се испуни димом тамјана, молитвама о да процвета као крин Небесни. Све противнике Твоје под ноге Твоје свргни, царство антихриста разори, Царско Јеванђеље по свему свету рашири и ка другоме и славноме доласку Твоме свет приведи. Да се прославља са нама и кроз нас Пречисто име Свесвете Јединосушне и Животворне и Нераздељиве Тројице: Оца, Сина и Светога Духа на посрамљење непријатеља.

Да буде Твоје Царство и Сила и Слава са беспочетним Твојим Оцем и са Пресветим Твојим Духом, сада и увек и у векове, векова. Амин.