МОЛДАВИЈА ОДБИЛА УЧЕШЋЕ У МАНЕВРИМА НАТО У УКРАЈИНИ

Председник Молдавије Игор Додон објавио је данас да је уз подршку владе одбио учешће молдавских војника у војним вежбама НАТО у Украјини.

 

„Учешће молдавских војника на војним вежбама у иностранству није прихватљиво”, рекао је Додон и затражио „прекид припрема за слање контигента”.

Заменик министра одбране Георги Галбура је тражио да председник одобри учешће 57 молдавских војника у НАТО маневрима под називом „Брзи трозубац” (Рапид Тридент) који ће се одржати у Украјини од 7. до 23. септембра.

Галбура је рекао да молдавски војници од 1996. узимају учешће у тим годишњим вежбама.

У њима учествују чланице НАТО и програма Партнерство за мир, које највећим делом чине некадашње чланице источног блока које нису у НАТО.

Игор Додон, који је у добрим односима са руским председником Владимиром Путином, већ је забранио учешће молдавских војника на маневрима одржаним крајем фебруара у Румунији. Вашингтон и Букурешт су тада навели да „није реч о пријатељском гесту”.

Молдавија је подељена између присталица зближавања са Русијом, којима припада Додон, и заговорника интеграције у ЕУ, што су неки чланови владе.

Русија ће од 14. до 20. септембра одржати војне вежбе са Белорусијом у којима ће учествовати више од 13.000 војника.

 

 

 

 

ИЗВОР: БЕТА/АФП/Политика, srb.news-front.info