МОЛДАВИЈА ДОЗВОЛИЛА УЛАЗАК РУМУНСКЕ ВОЈСКЕ НА СВОЈУ ТЕРИТОРИЈУ

Док политичари Румуније и Молдавије разматрају идеју уједињења две државе, генерали из Букурешта и Кишињева, према свему судећи, увелико делују. Генерали две армије су се договорили да румунска војска уђе на територију Републике Молдавије како би се створила заједничка војска, за почетак мешовити батаљон.

На овај начин Влада Републике Молдавије (иначе прорумунска) даје допринос идеји уједињења оружаних снага две државе, као путу потпуне интеграције у румунску армију. Још 2012. године Молдавија је са Румунијом потписала војни договор, према коме оружане се снаге Молдавије потчињавају румунском Генералштабу, а преко њега и НАТО-у. Управо на овом месту се јавља велики проблем, јер је Румунија чланица НАТО-а, а Република Молдавија, сагласно Уставу земље, неутрална држава.

У фебруару 2018. године министар одбране Румуније, Михај Тифор, дошао је у Кишињев на позив свог колеге Еуђена Стурза ради «инспекције молдавске армије». Другим речима ради контроле територије. Наравно, на томе се није завршило, јер су се министри договорили о стварању заједничке команде и заједничке контроле ваздушног простора од стране војне авијације.

Појава румунске армије у Молдавији изазвала је немир у Тираспољу. Посланик Врховног савета самопроглашене Придњестровске Молдавске Републике, Андреј Сафонов сматра да Букурешт може да искористи румунску армију ради напада на Придњестровље, чиме би се обновио оружани конфликт на левој обали Дњестра.

Сафонов је такође указао на чињеницу да су Министарства унутрашњих послова Молдавије и Румуније потписале споразум према којем у случају масовних нереда на територији Молдавије може интервенисати румунска жандармерија. То значи уколико би Молдавија почела да третира Придњестровље као своју територију, онда би под изговором «нереда» могла бити ангажована румунска жандармерија.

Москва је поводом сталног присуства румунске армије на територији Молдавије већ изразила забринутост, те је у овој земљи боравила руска делегација на челу са замеником министра спољних послова Руске Федерације Григоријем Карасиним са циљем да ојача односе са руководством Придњестровља и проруским молдавским председником Игором Додоном.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи