MИТ О ИСЛАМСКОЈ ДРЖАВИ И СТВАРНОСТ

Соња Павлова

 

Аналитичар Гордон Бардос прво појављивање исламског екстремизма на Западном Балкану везује за Алију Изетбеговића, који је још у време Југославије са истомишљеницима основао организацију „Млади муслимани“, чији је циљ био оснивање велике муслиманске државе, која би објединила земље Балкана, северне Африке и Блиског Истока. Абу ел Багдади и ИСИС то данас називају калифат. А овакве амбиције Изетбеговића и јесу биле прави повод рата са хришћанима у БиХ, по мом мишљењу: све друго је секундарно.

Што се тиче Космета, према подацима Истраживачког центра за питања безбедности Западног Балкана, новембра 2013. године је откривена терористичка ћелија, састављена од добровољаца, који су се борили у Сирији. У септембру пак 2014. „албански министар спољних послова изјавио је да је на територији Албаније откривен камп за обуку терориста, који треба да се прикључе џихаду у Ираку и Сирији“ (исти извор). С друге стране, М. Дрецун је још 1999. године писао о томе да се на Косову врши обука будућих бораца – терориста, коју организују исламске тзв. хуманитарне организације. Мислим да није било потребно 15 година да информација допре до овог Истраживачког центра.

Према подацима истог, Исламска држава у свом петогодишњем плану има освајање Западног Балкана – до северних граница Аустрије и Мађарске, па чак и Шпаније. Није ли то прави разлог зашто је Мађарска подигла зид, чија цена је можда и већа од трошкова привременог збрињавања имиграната?! Могуће је да су мађарске власти схватиле оно што ми никако не излази из главе као могућност – да се под кожом тих несрећних „овчица“ крију „вукови“, борци џихада. Можда ће баш они сутра организовати србијански и босански муслимански живаљ и заједно кренути на Србију, јер нам сигурно не прете тек тако. Ако се то и не деси буквално сутра, они ће чекати прави час. А ми се понашамо превише наивно у овако сложеној ситуацији…

Истраживачки центар такође наглашава да је Балкан постао центар деловања радикалног исламског покрета и регрутовања за џихад на Блиском Истоку и упозорава да „Балкан може експлодирати“ (Western Balkans Security Issues No. 1/201). То највише везује за вехабијски покрет, који се појавио у БиХ током грађанског рата, када је око 8000 муџахедина из исламских земаља дошло да ратује са својом муслиманском браћом (бригада Ел Муџахид). Сви преживели су добили пасоше и држављанство БиХ.

Сада је дошло време да се дуг врати, па тако имамо велики број добровољаца из БиХ и Санџака, који одлазе у Сирију да ратују. На Интернет-снимцима из 2014. године се могу видети и наоружана деца из БиХ, која су током лета била на обуци у камповима ИСИС. Према неким западним изворима, само на Косову има око 50.000 исламских екстремиста, који су под утицајем вехабија из Саудијске Арабије. Они су посебно антихришћански расположени и нападају чак Албанце-хришћане. Дакле, са Косова беже сви они који желе да раде, да остану у „цивилном статусу“, а остају они који се спремају за рат са хришћанима?! Тако изгледа! Додајмо њима арапске џихадисте у БиХ, вехабије из БиХ и Санџака, армију џихадиста на Косову… То је моћна војна сила.

 

ЗЕЛЕНА ТРАНСВЕРЗАЛА

 

Истраживачки центар, али и многи страни извори наводе да су стварање Исламске државе помогле обавештајне службе САД, Велике Британије, Саудијске Арабије и Катара, помогле им оружјем, обуком и логистиком, иако су они званично подржавали побуњенике против Обаминог савезника Нурија Ал-Маликија у Ираку. Дакле, већ сама ова контрадикторна чињеница указује на неку двоструку игру Обаме и на то да истина није на површини. Па, да мало закопамо дубље?

Још једна занимљива ствар: Истраживачки центар наводи да најопаснији фактор по Балкан – муслимани-повратници из рата долазе тзв. „зеленом трансверзалом“ (преко Макединије, КиМ, Србије, Санџака, БиХ…) и да увек могу наставити рат у земљама, у које се враћају. Међутим, не треба заборавити да преко Турске и наведених земаља долазе и тзв. „имигранти“, хиљаде њих свакодневно, и легално, и нелегално… Ко су они, да ли неко овде зна?!

 

novi-pazar-zelene-kosulje-4Фото: Танјуг – Ирфан Личина

 

Истраживачки новинар др Нафез Ахмед, предавач и истакнути аутор, који редовно објављује текстове у британском The Guardian, тврди да је ISIS настао од милитантних група, повезаних са Ал – Каидом, иако ISIS то не признаје. Како каже, „мрачно је питање како су ове групе постале тако утицајне“. Тврди да има необориве доказе о њиховом финансирању од стране Саудијске Арабије. Такође, говори о службеним и полуслужбеним потврдама од CIA и Пентагона да су опскрбљивали групе, повезане с Ал-Каидом ради рушења Асада, а касније и ИСИС. Др Ахмед се позива и на WikiLeaks у тврдњама да су функционери Пентагона, те америчке и британске војске оперисале „изнутра“ у Сирији пре избијања немира.

На питање: зашто им је толико потребна дестабилизација Аасада, др Н. Ахмад се фокусирао на однос Асада према Русији, који је дозволио да она развије упориште у региону, у вези са планираним гасоводом. Сматра да постоји геополитички ривалитет Америке, која не жели реализацију руског гасовода – амбициозног пројекта, којим преко Сирије треба да се снабдевају Иран и Катар, а даље би гасовод ишао и ка Европи. Оног тренутка када је Асад потписао меморандум с Ираном, САД су то доживеле као стратешки ударац и „одлучиле нешто да учине“. По свом обичају, то „нешто“ је врло радикално и с дугорочним језивим последицама.

Као што су САД произвеле Ал-Каиду, тако су сада произвеле ИСИС, „франкештајна“, који ће на крају кренути и на свог творца, Америку! Ова организација је куд-и-камо опаснија од Ал-Каиде, јер се не задовољава ситним терористичким актима: њен главни циљ је џихад, освајање што већег броја земаља. При томе, они, за разлику од Ал-Каиде, сматрају дозвољеним убијање цивила! „Витешки“ обичаји, нема шта.

Овај аналитичар сматра да је јачање ИСИС било очекивано управо због подршке многих влада, коју уживају. Сматра да се могу зауставити једино ако им се прекине доток новца. Премда, они и сами пљачкају градове које запоседају.

ИСИС, иначе, осим на Блиском Истоку и Балкану, има своје испоставе и на северном Кавказу: Дагестану, Чеченији, Ингушетији, Кабардино-Балкарији и Карачајево-Черкесији. Дакле, ударац по бившим земљама Југославије и СССР, пре свега… ако не рачунамо Блиски Исток, који је традиционално исламски.

На Интернету се појавио видео-снимак, у којем се саопштава да су се сепаратисти, исламски борци Северног Кавказа заклели на верност «Исламској држави». «Исламска држава» је објавила да је основала своју испоставу на Северном Кавказу. То је саопштио прес-секретар ИД Абу Мухамед ал-Аднани.

Руски новинар, који пише о Балкану, Константин Качалин сматра да чак и догађаји у Македонији веома подсећају на украјински сценарио. Исти плакати, исте пароле. Како он сматра, у идентичној ситуацији се увек нађу земље, које покушавају да се политички приближе Русији – посебно се осврнуо на „турски ток“. САД нису желеле да Македонија отвори своја врата за улазак руског гаса на Балкан и ту им је препреку представљао Н.Груевски. Очекивана је била, по његовом мишљењу, и ланчана реакција у другим балканским земљама. Дакле, сви напори САД , укључујући и стварање Исламске републике, своде се на саботирање руских планова! Сви, наизглед спонтани конфликти, долазе из једног центра – центра зла, званог Пентагон!

За сада је терористичка организација ИСИС довољно показала на шта је спремна и колико је окрутна. Сада је довољно да објави на Интернету следећу мету, да се подигне прашина и да се влада те земље застраши (као што смо и видели!). И тако ће САД користити ИСИС као „бабу – Рогу“, којом ће плашити нас, мале народе, кад год не будемо добри… тј. кад се усудимо да не урадимо како нам наложе или када учинимо било шта што је у руском интересу.

 

ДА ЛИ ЈЕ ПАТРИОТИЗАМ ПРЕВАЗИЂЕН?

 

А шта је наш највећи непријатељ? Наш морални пад, на првом месту. Еуфорична популаризација идеје да је све дозвољено, да треба живети ради свог интереса и не марити за друге, нити за опште добро. Да је патриотизам демоде! Потрошачки менталитет је „појео“ сваку савест и сваку бригу за више вредности. А други наш непријатељ јесу „демократске промене“, које су нам узеле последње упориште одбране земље – обавезу служења војног рока. Док новац, који треба да уложимо у спасавање наших немоћних, болесних, сиромашних, избеглих, ми трошимо на имигранте с нејасним циљевима!

Бринимо једни за друге, за нашу земљу, вратимо се себи, јер само то ће нас спасти! А обавеза служења војног рока у овој ситуацији мора бити враћена одмах!

 

ИЗВОР:  СРБИН.ИНФО