Мировни покрет Црне горе позива на конституисање савеза за неутралност

Мировни покрет „Не у рат – не у НАТО“ упутио је данас свим субјектима јавног дјеловања У Црној Гори који своје активности везују за борбу против НАТО пакта иницијативу за стварање заједничког антинато фронта у циљу конституисања савеза за војну неутралност.

Текст иницијативе преносимо у цјелости.

Свјесни агресивног карактера НАТО алијансе, како у рату тако и миру, лакомости политичке структуре на власти, поткупљивости значајног дијела грађана Црне Горе, а одговорни према прецима и потомцима, његујући општеприхваћене цивилизацијске вриједности, његујући идеју мира без намјере да чувамо лидерску позицију у антинато борби Мировни покрет Не у рат – не у НАТО позива све патриотске, слободомислеће политичке, невладине, вјерске, спортске и друге организације и медије на стварање заједничког антинато фронта у циљу конституисањa савеза за војну неутралност.

Основни циљ савеза јесте стварање равноправних услова и расписивање референдума о одржању статуса војне неутралности Црне Горе.

Мировни покрет је свједок агресивне пропаганде коју спроводи колаборационистичка влада и њој сродне невладине организације, те стога препознаје важност рада на едукацији грађана о предностима војне неутралности. Умрежавање са субјектима сличног опредељења у региону и промовисање концепта балканског савеза неутралних држава јесте неопходност. Истовремено, препознајемо да чланови Европског парламента из земаља чланица ЕУ са којима је Мировни покрет већ сарађивао могу бити од велике помоћи при промовисању војне неутралности Црне Горе.

 

 

 

НАТО

Сарадња са ЕУ и НАТО била би могућа у дијелу промоције европског безбједносног система ЕУ, који се не заснива на НАТО. Спремни смо да сарађујемо са свим глобалним организацијама које подржавају војну неутралност Црне Горе и региона.

Заједничким напорима могуће је остварити подршку великих сила, прије свега Русије и Кине, али и укључивање већег броја релевантних субјеката из земаља које нису чланице НАТО, односно великих сила које би гарантовале војну неутралност.

Очекујемо да одговорна политичка елита редефинише „националне интересе“, омогући успостављање јасних критеријума за слање црногорских војника у тзв. војне мисије. Од одговорних власти се очекује да покрене питање ратне одштете од земаља чланица НАТО пред међународним тијелима, као и индивидуалну и колективну одговорност због насталих жртава и учињене штете.

Вјерујемо да савез политичких, вјерских, спортских, невладиних организација и медија за неутралност Црне Горе треба да својом снагом потврде и ојачају напоре које је направио Мировни покрет упућивањем иницијатива земљама чланицама да не ратификују Споразум о прикључењу Црне Горе НАТО, иницијативе према међународним тијелима да се поштује воља грађана.

 

 

никад-у-нато

 

 

 

ИЗВОР: ИН4С