МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: САД припремају у Молдавији Украјински сценариј

  • Руско министарство иностраних послова прокоментарисало је мешање САД и предизборну кампању у Молдавији, преноси портал 1news.md

Чини се да амерички револуционари припремају сценариј за Молдавију сличан ономе који је 2014. примењен у Украјини и другим земљама у којима је “демократија” насилно наметнута.

“Мешање у унутрашње послове других земаља је постало ја препознатљивост спољне политике Вашингтона. Данас је то посебно видљиво на примеру Венецуеле, где Сједињене Државе у суштини настоје извршити државни удар. Из исте метотодологије је и окупације дела територије Сирије, а након неуспешних покушаја да се елиминише легитимна влада у Дамаску. У овој серији  мешања у унутрашње послове држава је и директна контрола кијевског националистичког режима, који је преузео власт уз америчку помоћ. Изгледа да се слична судбина припрема и за Молдавију ”, наводи се у саопштењу. Након преузимања функције амбасадора САД у Молдавији, господин Хоган је почео да активно учествује у политичком животу Молдавије, да дистрибуира препоруке и намеће своју вољу, каже се у документу.

„Овај утисак се ствара због понашања америчког амбасадора у Кишињеву, Д. Хогана. Одмах након преузимања дужности прошле јесени почео је активно учествовати у унутрашњим процесима у Молдавији. Јавно подржава неке политичаре против других, даје препоруке и савете о одржавању парламентарних избора. Американци, у жељи да одреде резултат гласања, намеравају успоставе своју демократију у којој се увек зна ко побеђује. Ако победник на изборима не одговара Вашингтону, Молдавцима се прети прекид веза са Западом, па чак и понављање украјинског Мајдана “, подсећа руско министарство иностраних послова. Они су убеђени да ће молдавски народ моћи самостално да одреди своју судбину на предстојећим изборима и поред мешања Вашингтона.

“Недипломатски манири америчког амбасадора јасно одражавају навике Сједињених Држава да не поштују државни суверенитет ни једне земље и, комбинујући претње с обећањима, наметну своју вољу. Не бисмо волели да Молдавија постане још једна земља таквих неодговорних експеримента који су већ уништили Ирак и Либију, гурнули Сирију и Украјину у понор крвавих сукоба”.

ИЗВОР: Центар академске речи