Милошевић: Понижавање ученика Православне гимназије у Загребу

  • Посланик Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Хрватском сабору Борис Милошевић упозорио је на нападе и увреде којима су изложени ученици прве Православне гимназије у Загребу
                                         Борис Милошевић Фото: Архива

 

Милошевић је упознао саборске колеге о најновијем нападу на ученика загребачке Православне гимназије, који се догодио у аутобусу од школе ка граду. Ученика је гађала храном и понижавала група тинејџера.

„Можете рећи: `Шта ту има више од вршњачког показивања мишића?` Међутим, ученици те гимназије то стално доживљавају, стално се догађају инциденти, провокације, сексизам према ученицама, било је и физичких напада, каменовања“, истиче Милошевић.

Он напомиње да се у Хрватској непрестано ствара клима у којој је Србе пожељно вријеђати и пријетити им, јер се то представља као „некакав домољубни чин, нешто што се охрабрује, нешто што је, можда, некажњиво“.

Милошевић подсјећа да је Православну гимназију у Загребу морала да чува полиција.

„Као да није довољно што трпе због социјалног статуса, па то више и не пријављују, погну главу и кажу: `Пусти то, лакше је ако пустиш`. Сваки дан улазе у аутобус размишљајући шта ће им се данас догодити“, упозорава Милошевић на положај ученика Православне гимназије.

Он поручује да не криви дјецу-насилнике, већ институције и климу у друштву.

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, који је и сам недавно доживио напад, када су га гађали храном у Загребу, наводи да га је назвао хрватски премијер Андреј Пленковић и јавно осудио напад, али да то није учинила предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

 

ИЗВОР:Срна