Мило Американце (NATO) пустио у Црну Гору, а они Милу ударише печат на „црногорски језик“

МОНТЕНЕГРИНИ СРЕЋНИ ШТО ЗА КОНГРЕСНУ БИБЛИОТЕКУ САД ВИШЕ НЕ ГОВОРЕ ВАРИЈАНТОМ СРПСКОГ

 

                                      Конгресна библиотека

 

  • ФАКТИ: Тако то Амери раде: чим су подгоричку деспотију увели у NATO одмах су „црногорски“ прогласили за посебни језик. Сад Ракочевић и Ђукановић верују да више не говоре српским језиком, да је довољно што су им то потврдили у Вашингтону. Могу они на свој „црногорски“ ударити још пет печата. Наш велики лингвиста Милош Ковачевић написао је и објавио књигу чији наслов све говори – „Српски језик и српски језици“

 

КОМИТЕТ Конгресне библиотеке из Вашингтона признао је црногорски језик и Црна Гора је добила међународни код за језик, саопштено је из Националне библиотеке Црне Горе.

Библиотека „Ђурђе Црнојевић” је пре девет година затражила кодификацију црногорског језика и тај захтев, да се језик призна у оквиру ISO међународног стандарда, ових је дана прихваћен у Вашингтону.

То директору библиотеке Богићу Ракочевићу није нимало сметало да изјави: „У петак смо обавештени да је ISO 639 Уједињени саветодавни комитет одобрио захтев Националне библиотеке Црне Горе. Ознака за црногорски језик биће CNR, називи на енглеском и француском Монтенегрин, а у оригиналу црногорски језик на латиници и ћирилично. ISO таблице биће ажуриране у недељама које следе”.

Овим је, по његовим речима, потврђено да црногорски језик није варијанта српског језика, већ да је то језик који има лингвистичку препознатљивост.

Ракочевић је још додао: „Ово је још једна веома важна ствар за заокруживање црногорског идентитета, јер овим чином Комитет из Вашингтона је не само признао постојање црногорског језика већ је и потврдио да црногорски језик није варијанта српског језика како је то до недавно спочитавано“.

 

 

ИЗВОР: Факти