МИЛИТАРИЗАЦИЈА: Пољски ђаци учиће о значају НАТО-а у основним и средњим школама

Власти Пољске планирају да дају школама могућност да у наредна два месеца држе часове о томе какву улогу игра НАТО у функционисању њихове државе, јавио је „Фајненшл тајмс“.

„Пољским школама дати су ’наставни планови‘ који обухватају теме као што су учешће пољских војника у мисијама НАТО-а у Авганистану и, што је актуелније, процес доношења одлука Пакта о распоређивању војних база на пољској територији“, наводи лист.

Представник Министарства унутрашњих послова Пољске саопштио је да су књиге са овом тематиком већ почеле да се дистрибуирају у пољске школе и библиотеке.

Лекције ће приказивати „фундаменталну улогу НАТО-а у независности и суверенитету“ Пољске, јавио је „Фајненшл тајмс“ позивајући се на извор близак Министарству одбране Пољске.

Почетком јула у Варшави ће бити одржан самит НАТО-а. Генерални секретар Пакта Јенс Столтенберг изјавио је да ће се на том самиту донети одлука о проширивању војних снага на источном крилу.

Пољска је ступила у НАТО у марту 1999. Пре неколико дана, у насељу Редзиково почела је изградња америчког противракетног система одбране.

 

 

ИЗВОР: Спутник