Милан Пузовић: Историја забележена на сликама – „ЗБОР У ОРАШЦУ“

 

Историја забележена на илустрацијама, цртежима и сликама…

 

Kолико је реално приказан догађај Збор у Орасцу? Обично се каже: „аутор је дао себи слободу па је то дочарао на свој начин“, али мислим да и у тој слободи мора имати границу, поготово када се ради о историјским моментима где треба представити догађај што реалније и на основу историјских чињеница.

 

 

Прва нелогичност : Време одржавања Збора била је средина месеца фебруара, зима, снег,  а на слици је приказано пролеће… Грешим? Могуће, али тешко…ипак слобода аутора да избаци снег је прилично велика. Јер да је приказано све под снегом како и јесте било за време Збора учесници би били још више уздигнути у херојству и чврстој одлуци о подизању устанка.

Друга нелогичност: Како је насликано само место збора? Историјски записи кажу да је Збор  био у Марићевића јарузи дакле у удолини, у шуми што је и логично да буде скривено место за око 300 учесника Збора. Кад се погледа слика стиче се утисак да је то неко узвишење и где поглед пуца на Рудник планину…да ли се и ту ради о слободи аутора?

 

 

Трећа нелогичност: До зуба наоружани учесници, а ипак се радило само о договору за подизање устанка, а присутни су и хајдуци који су се у то време скривали код јатака. И оно што баш „боде“ очи је застава у руци Kарађорђа, тробојка црвено- плаво- бело??? У време подизања устанка застава Србије није била тробојка чак и у време устанка у Такову није била тробојка већ је настала касније као знак захвалности Русији. Аутор слике кроз своју слободу нам је оствавио да размишљамо који је историјски догађај приказан и у ком временском периоду 1804? Иако историјске књиге јасно наводе како и шта се дешавало.

 

 

ИЗВОР: ПАТРИОТ