МАКЕДОНСКИ ФЕНОМЕН: Само владајућа странка учествује на изборима!

  • Државна изборна комисија Македоније утврдила је да је владајућа ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског једина странка која ће учествовати на парламентарним изборима у јуну.

 

Македонци тражили поштене изборе, а добили…

Три велике македонске партије које су уз ВМРО ДПМНЕ потписнице Договора из Пржина, нису поднеле изборне листе јер сматрају да не постоје услови за фер и кредибилне изборе 5. јуна и да их треба одложити, а то мисле и многобројне мање македонске и албанске странке.

Договор из Пржина су потписали владајућа ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског, највећа опозициона партија, Социјадемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева, коалициони партнер ВМРО ДПМНЕ албанска Демократска унија за интеграције (ДУИ) Алија Ахметија и опозициона Демократска партија Албанаца (ДПА) Мендуха.

Европска унија и САД су запретиле да неће признати изборе на којима не буду учествовале све странке потписнице Договора из Пржина и позвале су македонске политичаре да нађу решење како би се одложили избори 5. јуна и повукла аболиција за политичаре, као и да се настави спровођење Договора из Пржина који је тренутно блокиран.

Политичка криза у Македонији, која је поделила земљу на два табора, почела је пре скоро две године када СДСМ није признао резултате парламентарних избора због чега је одбио да уђе у парламент, оптужујући владајућу ВМРО ДПМНЕ да је лажирала изборе.

Криза је додатно заоштрена 12. априла ове године одлуком председника државе Ђорђа Иванова да аболира све политичаре против којих се воде поступци, међу којима су великим делом они повезани с афером прислушкиваних разговора у које су умешани функционери владајуће странке ВМРО ДПМНЕ и Владе Македоније.

Тај потез председника изазвао је масовне вишедневне грађанске протесте у Скопљу и другим градовима Македоније, на којим се тражи повлачење одлуке о аболицији и одлагање избора 5. јуна, јер не постоје услови за њихово фер организовање.

 

 

ИЗВОР: vesti-online