ЛУДИЛО МОНТЕНЕГРИНА: Божић 25. децембра, Јанко Вукотић издајник

  • Тако једна персона из назови неког Црногорског покрета сматра да и православни из Црне Горе треба да славе Божић 25. децембра, као католици. Као један од аргумената тај несрећник наводи да ни апостоли Лука и Матеј нијесу знали када је тачно рођен Христ, па онда ни он као насљедник апостола не би о томе да говори, али волио би да га слави као католици

 

ПИШЕ: Иван Милошевић

 

Ма колико човјек био индиферентан према овим монтенегринским идеолозима, полако вам од њих постаје мука. Вјероватно се не ваља трудити било шта објашњавати тим персонама, али због сопствене савјести и свијести да вам мозак још увијек како-тако ради, мора се нешто написати и реаговати.

Тако једна персона из назови неког Црногорског покрета сматра да и православни из Црне Горе треба да славе Божић 25. децембра, као католици. Као један од аргумената тај несрећник наводи да ни апостоли Лука и Матеј нијесу знали када је тачно рођен Христ, па онда ни он као насљедник апостола не би о томе да говори, али волио би да га слави као католици.

Даље се нижу медитације о два календара, па потом о неизоставној великосрпској окупацији 1918. години, мрском Александру Карађорђевићу и осталим монтенегринским опсесијама. Углавном, све се своди да је једини прави Божић онај католички и да Црногорци треба да га славе 25. децембра. Не бих да вудем злурад, али коме то не личи на превођење православних у католике и стварање од њих уставних и осталих бранитеља попут оних из Хрватске, онда вјероватно има озбиљних невоља са логиком и здравом памети. Овима из поменутог покрета изгледа да је потпуно пао мрак на очи, па ће изгледа пристати да буду и ђаволови шегрти само да не буду Срби! 

На неколико страница даље раширио се свима познати монтенегрински историчар, а његова тема је нико други него сердар Јанко Вукотић. Настрадао је сердар од овог ДПС дворанина као нико његов, јер је једна од најмаркантнијих војних и политичких фигура некадашње Црне Горе, због  прихватања Краљевине СХС као своје државе, проглашен највећим издајником! Као гријех сердару се приписује што је учестовао у сузбијању побуњеника који нијесу пристали на ново државно уређење Црне Горе.

                                           Монтенегро и Монтенегрини

 

Скоро свако слово свога текста аутор пуни са толико мржње да човјек, па и да неће, мора да се брани од тога. Као крунски доказ сердарове издаје наводе се његови савјети како да се сузбије побуњеничка акција у Црној Гори, што су прихватили команданти Зетске дивизијске области. Њу ваља прочитати и она је најбољи дио текста ДПС дворанина, јер доказује каквог је војничког кова био Јанко Вукотић. Упутство је писано 1920. године.

»На територији бивше Краљевине Црне Горе хајдучија се јавља свакога дана све опаснијом, па је крајње време, предузети радикалне мере, да се хајдуци униште и да се на територији заводе ред и поредак кога, на жалост, данас нема, што и јест главни а могуће и једини узрок да се присташи бившег режима множе.

За постигнуће циља, молим, потребно је и што пре:

1) Одаслати у Црну Гору и оставити на расположење команди Зетске дивизијске области све официре бивше црнгорске војске без разлике чина и без обзира, да ли су поједини распоређени или не;

2) Официре, углавном, употребити, док се ред не заведе на службу у батаљонским и четним окружима, у којима су пре уједињења служили;

3) Запослити, па било и привремено, и ове чиновнике, који су положили заклетву а данас не врше никакву дужност;

4) Официри би имали спремити своје бивше јединице, чете и батаљоне народне војске, према општем упуству које би им се за ову територију издало;

5) Организовати у овој Црној Гори, петнаест чета по од петнаест добровољаца.

Ове четнике добровољце узети једино од оних војника које би официри препоручили;

Овим четама поставити за вођу нарочито пробране официре.

Четницима давати дневно намјање по десет динара а поред тога и хлеб када је год могуће, осигурати им породице за случај погибије или онеспособљења, одредити одликовања и остале моралне награде за одважна дела и на крају: уценити комите са по две хиљаде динара а њихове вође са по пет до десет хиљада.

6) Организована племена, под командом својих бивших официра, имала би прогонити комите на својим бившим племенским окрузима. Добровољачке контра-комитске чете потпомагале би и допуњавале акцију дејствујући сви по инструкцијама и заповестима једне опште контра-комитске команде.

7) Организацију извести, како комите не би имали уточиште на земљишту: Херцеговачком, Далматинском или Албанском«, пише Јанко Вукотић.

Не знам шта је овдје спорно овим Монтенегринима? Сердар Вукотић ради и предлаже да се ради оно што би предложио и сваки војник било које државе, односно бранио би државу од побуњеника. Питам се шта би се данас десило да се случајно Срби наоружају и подигну оружану побуну против актуелне власти у ЦГ. Сигуран сам да би данашње режимлије посегнули и за овим упутством сердара Вукотића и мислим да би чак били и ригорознији од њега. Све је само ствар угла посматрања и ко је крив овим Монтенегринима што од мржње према Србима не види ништа друго. И то је изгледа главни проблем који се злослутно надвија над Црном Гором.

Очигледно да режимлије продубљују све дубље ровове у Црној Гори и трују здраву памет и онемогућују сваку слободну и нормалну ријеч. Док се на једној страни врховно божанство од лидера ДПС-а позива да се крсти, на другој страни се плету вијенци мржње према Србима. Сматрам да је и ова данашња салва анитсрпства баш покренута позивом митрополита Амфилохија да се Мило крсти.

Овим богоборачким и комунистичко-бољшевичким Монтенегринима изгледа да је крштење велика траума и бјеже од тога као ђаво од крста. Због тога позив за крштење треба проширити и позвати све ове Монтенегрине да се крсте, па им ваљда Бог помогне, јер Срби боље да их не дирају нити помињу док су овакви какви су.  

 

ИЗВОР: ИН4С