ЛОРДАН ЗАФРАНОВИЋ: Снимићу филм о страдању српске дјеце на Козари!

  • Почео сам разговоре са РТС-ом о „Деци Козаре”. Реч је о чишћењу Козаре и избегличким колонама које су завршавале у Јасеновцу, у дечјим логорима. Поубијани су на разне начине, и цијанкалијем и ножем, док су друге пребацивали у Загреб или у остале градове где су их претварали у јањичаре и где су служили као лична гарда Анте Павелића. Мала деца. Само у сабирним центрима и логорима НДХ је тада страдало око 20.000 српске деце. За тај филм се припремам скоро 30 година

 

 Разговаралa: Катарина Николић 

 

 

Филмови „Окупација у 26 слика”, „Крв и пепео Јасеновца”, „Пад Италије”, „Вечерња звона” југословенског и хрватског редитеља Лордана Зафрановића и даље изазивају велику пажњу публике, а његово остварење „Тестамент” је и после 23 године забрањено за приказивање на Хрватској телевизији! Јер се у његовом филму о Независној Држави Хрватској препознала Туђманова власт и његови наследници, због чега се Зафрановић нашао на списку за ликвидацију и годинама је имао обезбеђење…

Свој недавни боравак у Београду искористио је за преговоре о филму „Деца Козаре”, који покушава да сними скоро три деценије, а сада открива да би снимање могло да се реализује на јесен идуће године.

 

Rezultat slika za козара у другом светском рату

 

Деценијама покушавате да реализујете филм који се бави страдањем српске деце током Другог светског рата?

– Овде сам почео разговоре са РТС-ом пре пар месеци о „Деци Козаре”. Реч је о чишћењу Козаре и избегличким колонама које су завршавале у Јасеновцу, у дечјим логорима. Поубијани су на разне начине, и цијанкалијем и ножем, док су друге пребацивали у Загреб или у остале градове где су их претварали у јањичаре и где су служили као лична гарда Анте Павелића. Мала деца. Тако да је то једна трагична судбина читавог тог козарачког народа, који је, мање-више, комплетно убијен. Само у сабирним центрима и логорима НДХ је тада страдало око 20.000 српске деце. За тај филм се припремам скоро 30 година. Почетак финансирања и припрема за снимање је требало да буде непосредно пред овај рат, последњи, деведесетих година, али је то тада пропало. Онда сам пре годину дана то поново отворио и увидео да ту има материјала, да је у питању изузетан филм, добро написан сценарио, добри ликови, одлична драматургија… Људи с којима сада преговарам су прочитали сценарио који је написао изузетан писац Александар Диклић. Ја сам то понудио телевизији РТС и њихови уредници су се сложили да то уђе у планирани буџет. Сутра баш имам разговор с једним филмским продуцентом који би могао да погура реализацију током јесени идуће године.

 

У међувремену сте завршили свој документарни филм „Залазак столећа – Тестамент”. Због тог филма сте почетком деведесетих морали да одете из Хрватске?

– Радио сам у то време тај филм, снимао сам по целој бившој Југославији, чак сам био снимио и Милошевића на Газиместану. Био је један феноменалан кадар који није касније ушао у филм јер више нисам хтео да се бавим делом који је био везан за овај нови рат, били су ми довољни постојећи документарни снимци јер сам хтео да покажем шта је то заправо НДХ радила преко суђења Андрији Артуковићу, бившем министру у влади Анте Павелића, које је било у Загребу у то време. Мислио сам да би требало да неко искористи тај моменат да сними филм о томе шта је била НДХ.

Rezultat slika za козара у другом светском рату

 

Спасавали сте и свој живот и живот филма?

– Покупио сам те негативе јер је било врло опасно време. У то време је била и прва скупштина ХДЗ-а, и њу смо снимили, и тада су почели напади на мене. Ја сам већ имао спор с Туђманом око Јасеновца. Дошао ми је био један од тих шефова осигурања у монтажи ХРТ-а и рекао ми да морам напустити телевизију, а да би било добро да напустим и земљу. Био ми је пријатељ и упозорио ме је. И онда сам покупио тај негатив и у задњи час отишао преко границе, у Словенију. Онда је неки пријатељ из Аустрије пребацио снимљени материјал преко ноћи у Клагенфурт, из Клагенфурта у Париз, одатле у Чешку, и тамо сам завршио „Тестамент”. У Прагу смо имали премијеру, онда је филм ишао на Бијенале у Беч, па у Берлин, у кворум. Углавном су ме пратили телохранитељи јер је увек било неких упозорења да би се могао догодити атентат на мене, тако да за те прве две-три године пројекције „Тестамента” по Европи је увек са мном била нека врста обезбеђења…

Последице је осетила и Ваша породица…

– Да, дошло је једно несрећно време кад се тај филм завршавао. Моји најближи су због тога страдали док сам ја био напољу, а никад нисам мислио да због тога што радим неки фини посао у монтажи, спајам два кадра, може да страда неко од најближих, који су били потпуно одбачени. Син, мајка и отац били су изоловани тако да је било доста тешко сазнање да моје стваралаштво може утицати на срећу мојих најближих. То сам у то време схватио, али мало прекасно.

 

Rezultat slika za козара у другом светском рату

 

 „Тестамент” је приказиван у свету, пре неколико месеци и у Србији, а у Хрватској још увек није?

– У Србији је, нажалост, тек сада приказан, пре пар месеци, у Кинотеци, и истовремено на РТС 2. После не знам колико година. А у Хрватској није ни до дан-данас даван на телевизији. Била је својевремено нека моја ретроспектива, после смрти Туђмана, и међу осталим филмовима је био и тај филм, али за један врло мали број људи. А хрватска телевизија, која је била копродуцент и која је имала сва права да га бесплатно прикаже, до данас га није приказала мада сам ја, наравно, на томе инсистирао после ових ексцеса на стадионима где масовно дижу руке у знак фашистичког поздрава и вичу „за дом спремни”. Био сам и два пута код премијера Милановића. Он је био код председника државе Иве Јосиповића да покуша да утиче на политику ХРТ-а да то прикаже. Међутим, ни један ни други нису успели да сломе тај отпор због страха да их неко не прогласи издајницима, и тако је остало до данас.

У Хрватску сте се вратили 2011. На какву сте атмосферу наишли, како су Вас третирали пријатељи и колеге?

– Пред сам рат деведесетих година, у Загребу више нисам могао да поднесем дневни живот јер сам знао шта се спрема. У то време сам монтирао филм „Залазак столећа – Тестамент” и ови дневни људи су почели да ме нервирају, и та количина ужаса који се појавио присилила ме је да почнем да живим ноћу. И онда сам ноћу ишао да монтирам, до седам сати, туширао се, излазио са екипом од девет, десет, једанаест увече до пет ујутру, и онда све опет, спавање до дванаест, па монтажа. Онда сам отишао из Хрватске и, кад сам се вратио, 2011, у Загреб, видео сам да ме ови дневни људи избегавају, прелазе на другу страну улице. Онда сам ишао да видим да ли ће ме избегавати и они моји ноћни пријатељи, међутим, тамо су ме дочекали фантастично и схватио сам да су ти ноћни људи далеко бољи него дневни јер немају шта да изгубе. А ови горе, дневни, калкулишу стално. Тако да је то било ОК.

Вас су избегавали и Ваши пријатељи тада, јесте ли им опростили?

– Било је доста напето деведесетих. Схватао сам људе који су били моји сарадници на филму и који су морали због егзистенције да ћуте и да се покоравају новом систему и новој политици и свему ономе што је то донело, али нисам могао да схватим то што су неки уметници и моји најближи сарадници, који су са мном радили, прешли на ту другу страну. То ме је страховито разочарало.

 

 

 

ИЗВОР: Ekpsres, Седмица