Лола Новаковић: Од светске звезде до агента ЦИА

  • Београдска певачица доживела је успех широм планете, али су је после удаје за певача Драгана Антића оптужили да је страни шпијун и да је хапшена

 

 

Лола национале рођена је као Зорана 25. априла 1935. у београдској породици. Њен први јавни наступ био је у новогодишњој ноћи 1953. у смедеревском Дому ЈНА. После тога постала је члан Културно-уметничког друштва „Бранко Крсмановић“, а 1957. примљена је у Радио Београд као стални вокални солиста, што представља почетак њене професионалне каријере. Исте године снимила је прву плочу за дискографску кућу ДЕКА с песмама „Алиса у земљи чуда“ и кубанским хитом „Бабалу“ на шпанском језику. Четири године касније, на аудицији у ДЕКА, биће одбијена група Битлси.

 

Слава у СССР

 

Лола Новаковић је почетком 1959. отишла на турнеју по Блиском истоку и у Бејруту је остала до лета 1960, а наше песме „Кад ја пођох на Бембашу“ и „Алај, цуро, лепе косе имаш“ постале су хит у овом граду. По повратку у Београд одржала је први солистички концерт у Дому синдиката. Улазнице су биле распродате за мање од два сата. Била је први певач из Југославије који је гостовао у Русији (1960), где је стекла статус највеће звезде.

 

 

 
Почетком шездесетих њена каријера се развијала вртоглавом брзином. На Опатијском фестивалу 1961. освојила је прво место с песмом „Једном у граду ко зна ком“, а одмах затим отишла је на вишемесечну турнеју по Пољској и Мађарској, где је 1962. издала плочу с песмама на шпанском и енглеском. На Загребачком фестивалу те 1962. изводи песму „Ти ниси дошао“ и притом плаче, а публика је награђује аплаузом који траје десет минута. Снима филм с фудбалером Драгославом Шекуларцем, следеће године је на вишемесечној турнеји по Јапану, а 1965. „Кап весеља“, коју она пева, проглашена је песмом године.

После раскида везе с Предрагом Гојковићем Цунетом, удала се 1962. за професора фискултуре Бору Крагујевића, и с њим остала годину и по дана. Од 1965. до 1970. године у браку је с Милом Јовановићем и носи његово презиме, а после развода враћа девојачко и наставља да хара југословенском сценом. Неке њене интерпретације сматрају се непревазиђеним до данас.

 

Мета трач-рубрика

 

После удаје за певача Драгана Антића 1972, Лола постаје мета трач-рубрика ондашње штампе. Нису могли да јој опросте брак са 14 година млађим мушкарцем. Без милости о њој пишу свашта, проглашавају је за агента ЦИА, објављују да је у руском затвору, па се она, повређена, повлачи из јавног живота и напушта домаћу естрадну сцену. По неколико месеци годишње заједно с мужем наступала је у клубовима у иностранству, а онда се потпуно повукла у мир породичне куће у Барајеву.

После 2000. наступала је у представама Позоришта на Теразијама. Умрла је 2016. године.

 

 

„Чврсто поткрепљена доказима, стоји тврдња да је била и остала најбоља и најпопуларнија певачица забавне музике комунистичке Југославије“, оценио је Петар Луковић у енциклопедији „Боља прошлост“.

 

КАД ЈЕ ЈУГОСЛАВИЈА БИЛА СВЕТ

 

У марту 1962. Југославија је други пут наступила на Песми Евровизије. Нашу земљу представљала је Лола Новаковић с песмом „Неке давне звезде“ и освојила – четврто место. Следеће године, на такмичењу Рим пева, у конкуренцији четрнаест реномираних певача – била је прва!

 

 

ИЗВОР: Курир