„Људски Зоолошки вртови“ – Срамота Европе у 10 слика

Није било тако давно када су људи из Француске, Белгије, Немачке и других земаља дошли да посете људе који су били затворени у кавезима. У овим зоолошким вртовима, људи су били изложени пред великом публиком, закључани са животињама на локалном зоолошком врту.

Стотине хиљада људи посетили су ове мањине који су били изложени као животиње. Људи у зоо вртовима су били велики атракција. Преко четири стотине Абориџина и Африканца су приказани испред великог броја туриста, полуголи и бачени у кавезе.

Људски зоо вртови су били веома популарни у Европи током касних 1800-их до средине 1900-их. У раним 1900-тим, Бронкском је имао ексклузивну изложбу са Конга женке по имену Контактирајте Бенга. Бенга је бачен у кавезима са другим животињама, морали да носе мајмуне, па чак и борио са орангутаном.

Дошло је до значајне контроверзе од стране црних свештеника о томе како се Бенга третира као и остали Африканаци у зоолошком врту. Међутим, Њу Јорк Тајмес у то време, „мало је изразио гласнији приговор према човеку у кавезу са мајмуном као сапутником.“

Иако се људи нису оштро противили људским зоо вртовима у 1900-тих, данас, јавност је запањена како је особа при здравој памети могла да учествује у таквом застрашујућем расизму. Људска изложба је приказана у Лондону са црним глумцима који су завезани, који је затворен одмах након отварања анти-расизма демонстраната. Срећом, људски зоолошки вртови почели да ишчезавају у Европи после Другог светског рата.

Иронично, Адолф Хитлер био је један од противника. Последња изложба је одржана у Белгији око 1958.

 

 

ИЗВОР: Видовдан