ЛЕСКОВАЧКО “ЗДРАВЉЕ” у шаци сумњивог фармацеутског џина

Маја Орлић

 

Америчка фармацеутска компанија Allergan, бивши Актавис, саопштила је пре пар дана да је постигнут коначни договор на основу кога ће израелска компанија Тeva Pharmaceutical Industries Ltd. преузети на глобалном нивоу део пословања Allergana, који се односи на генеричке лекове.

У оквиру Актависа послује и Фабрика лекова “Здравље” у Лесковцу као један од најзначајнијих произвођача лекова у региону, што значи да је Тева преузела и “Здравље”.

Ова трансакција требало би да се завши до прве половине 2016. године. Вредност трансакције која укључује и део акција Теве износи 40,5 милиона долара.

Лесковачки фармацеути су за 10 година променили пет власника, а у фирми ради 392 радника.

За лесковачко “Здравље“ заинтересован је и амерички амбасадор Мајкл Кирби који је прошле године изјавио како та фабрика „жели да расте и да се развија и да грађанима Србије омогући модерну технологију по приступачним ценама.“

Генерални директор компаније Јовић је том приликом најавио да ће наредне године (тј ове 2015.) запослити рекордан број радника, откако је фирма приватизована, али се то обећање још није остварило. Директор Актависа за Србију и Црну Гору, Павле Марјановић закључио је да ће „основни циљ компаније бити обезбеђивање лекова нове генерације какви су доступни пацијентима у САД, Канади и ЕУ.“

Зато сматрамо да би вас занимало какви су то лекови који су доступни пацијентима на Западу и каква је компанија која је управо преузела врло значајну српску фабрику.

Тева, нови власник Актависа, а самим тим и „Здравља“, је највећи светски произвођач генеричких лекова. Генерички лекови су копије „оригинаторских лекова“ с тим што имају другачију боју и везивне материје. За прављење генеричких лекова се не користе клиничка истраживања те им је цена знатно мања од „оригинаторских“ лекова. Фармацеути тврде да су терапеутска дејства генеричких лекова једнака оригиналним.

Детаљнијом анализом, међутим, открили смо низ интересантних података о овој израелској компанији.

Доктор Смрт

Прошле године Тева је била умешана у случај доктора из Илиноиса, САД. Државни тужиоци оптужили су психијатра Мајкла Рајнштајна да је превелик број пута преписивао један исти лек клозапин пацијентима и да је за то добио новац од израелских произвођача. Тева је пристала да плати 27,6 милиона долара како би се повукле тужбе.

Клозапин (такође познат и као клозарил) може проузроковати озбиљне нежељене ефекте попут напада, упале срчаног мишића и смањења белих крвних зрнаца.

Рајнштајн је лек клозапин преписивао пацијентима више него сви доктори у Тексасу, Флориди и Северној Каролини заједно.

Најмање три његових пацијената је преминуло услед тровања клозапином.

Тева је 15,5 милиона долара дала влади САД, а 12,1 милион држави Илиноис. Ипак, медицинска институција је наставила да дозвољава Рајнштајну да их преписује иако је оптужен за превару.

„Фармацеутским компанијама се не сме дозволити да утичу на одлуке психијатара о преписивању лекова пацијентима.“, узалуд је рекао Захарије Фардон, амерички адвокат за северни Илиноис.

Споразумом се није решио случај из 2012. када су државни тужиоци оптужили Рајнштајна јер му сектор Теве за државу Илиноис плаћа 50.000 долара годишње како би радио као њихов консултант, плаћа једну медицинску сестру која служи за промоцију клозапина и спонзорише истраживање на повезаном институту. Случај је и даље отворен.

Метал у лековима?

У другом случају, америчко постројење које припада Теви наставило је да производи лекове иако су знали да лекови садрже мале металне делове у боцама за пилуле или чак унутар самих пилула.

Компанија је добила најмање 6 жалби корисника, како би постала свесна услова у фабрици.

Када се умешала ФДА (америчка администрација за храну и лекове) јединица за контролу квалитета у фабрици образложила је да је присуство метала у пилулама нормално јер су машине у фабрици израђене од метала.

Постројење је затворено два месеца касније.

Као и у већини сличних случајева, компанија је негирала повезаност дефективних пилула са затварањем.

Финансирање Бил Клинтона

Како је Тева огромна светска компанија очекивано је да има утицаја у политици. Њен бивши директор Харолд Шнајдер донирао је од једног до пет милиона долара фондацији Бил Клинтона.

Његов син, Џеј Шнајдер радио је у америчкој Саветодавној комисији за јавну дипломатију, која надгледа рад Стејт департмента, а био је и амерички саветник у Уједињеним нацијама где је радио у области међународне трговине и сиромаштва. Он је донирао фондацији Клинтона између 100 и 250 хиљада долара.

Контрола дозе лекова у организму на даљински

Иако сам наслов овог одељка звучи као теорија завере, чињеница је да су се Тева и компанија за микрочипове Microchips Biotech у јуну ове године договориле о партнерству приликом чега ће истражити како употребљавати микрочипове за доставу лекова у организму.

Циљ им је да уз помоћ микрочипа складиште на стотине доза лекова довољних за терапију дугу неколико месеци, чак и година, а да онда микрочип отпушта сваку дозу у прецизно одређеном тренутку. Микрочипом би се управљавало бежичним путем.

 

lek-mikrocip

 

У америчкој јавности то је изазвало забринутост јер сматрају да се тиме утире пут чипу у мозгу.

Главни разлог за коришћење микрочипова јесте тај што се пацијенти не придржавају увек својих терапија. Према њиховим извештајима, у САД годишње премине 125 хиљада људи јер не следе упутства за коришћење лека.

Међутим, да ли је тај проблем заиста већи него смрт 200 хиљада људи годишње који користе преписане лекове или 200-400 хиљада смрти годишње које настану због грешке лекара у болницама?

На овај начин неко ће помоћу даљинског управљача контролисати ниво лека у вашем организму. Оно што улива забринутост јесте то што не само да ће производити микрочипове за контролу нивоа шећера у крви, за остеопорозу већ и као контрацепцију за жене. Није ли то остварење сна фондације Бил и Мелинде Гејтс који се залажу за смањење популације?

Како не бисте мислили да је ово теорија завере, о улози микрочипова можете прочитати и на самом њиховом сајту, који је дат у упутницама.

За крај

За крај, да ли је неко приметио да се више не производи маст Плантодерм? Лек који је на бази биља је избачен са листе.

Срби, да ли сада знате ко брине о вашем здрављу?

 

Упутнице

http://vaticproject.blogspot.com/2014_03_23_archive.html

https://blendz72.wordpress.com/2008/10/29/big-pharma-pills-contaminated-with-machine-parts/

https://blendz72.wordpress.com/2008/12/20/saudis-blackwater-among-clinton-foundation-donors/

http://www.activistpost.com/2015/06/deal-reached-wireless-remote-drug.html

http://microchipsbiotech.com/

http://www.tevapharm.com/news/?itemid=%7B28A97F17-03F2-4A5D-B171-6962444CA747%7D

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:495935-Leskovac-Zdravlje-siri-posao-dogodine-jos-zaposlenih

http://www.actavis.rs/sr/default.htm

http://www.sandoz.rs/proizvodi/generikilekovi/index.shtml

http://jugmedia.rs/leskovacko-zdravlje-ponovo-menja-vlasnika/

https://www.tevagenerics.com/

 

 

 

ИЗВОР: Србин.инфо