ЛАЖИ ЕУЂЕНА ПОПЕСКУА О “ДРАМАТИЧНО ТЕШКОМ ПОЛОЖАЈУ РУМУНА У СРБИЈИ”

Док званична Србија ћути Румуни су све агресивнији. Тако је недавно Еуђен Попеску, председник Националне фондације за Румуне који живе ван Румуније “упозорио на драматичну ситуацију са којом се суочава румунска заједница у Тимочкој Крајини (Србија)”. Потом је нагласио значај Конгреса Влаха Србије у редовима румунске заједнице, најважније организације тимочких Румуна/Влаха која уједињује сва најбитнија румунска удружења са североистока Србије.

 

 

Како он каже, ситуација ових 300.000 тимочких Румуна једна је од најозбиљнијих од свих румунских заједница у пограничним крајевима и на Балкану. За разлику од њихове браће из Мађарске или Украјине, тимочки Румуни никада нису имали школу на свом матерњем језику. Еуђен Попеску је подвукао и проблеме које има Румунска православна црква у покушајима да се врати у Тимочку Крајину.

Попеску лаже и измишља тако очигледно да се човек мора запитати ко је овде луд. Прво, Власи нису били нити су Румуни, па како говорити о њиховом драматичном положају? О каквим школама сања Попеску?

Друго, Румунска црква је млађа црква од Српске и никада није имала своје парохије и епархије на територији Србије, те се не може говорити о “повратку”, него о агресији Румунске цркве на територију Србије.

Треће, у Србији нема 300.00 Влаха, тако да ова измишљена бројка служи само у пропагандне сврхе и борби против Србије.

Евидентно је да Србија и Срби данас имају проблем са својом влашћу која све дозвољава па и агресију Румуније на своје становништво, цркву и територију.

О стварним намерама Румуније читаоци се могу информисати у два зборника нашег Центра

Наруџбине на телефон 064/2243349

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи