КУСТУРИЦА ПОВОДОМ СПОМЕНИКА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Српска култура ће живети!

ВИШЕГРАД – Данас је откривен споменик Николи Тесли у оквиру комплекса Андрићград, а поводом празника Видовдан. Уз нобеловца Иву Андрића и владику Петра Петровића Његоша, још један великан од данас је међу зидинама Андрићграда, пише Искра.

Књижевник Матија Бећковић и режисер Емир Кустурица, открили су споменик српском проналазачу, научнику, великом Николи Тесли, наводи Искра.

 

IMG_71041-750x500

 

Идејни творац града од камена Емир Кустурица, говорећи данас у Андрићграду, на свечаности поводом откривања споменика Николи Тесли, навео је да је Андрићград замишљен као место где ће српска култура наставити да живи, у Вишеграду – у месту инспирације Иве Андрића за стварање великог романа „На Дрини ћуприја“.

„Четрнаест издања историјских свезака Андрићевог института које су говориле о почетку Првог свјетског рата дале су другачији поглед на `Младу Босну` и почетак Првог свјетског рата. Томе су допринијела и многа научна дешавања у Андрићевом институту“, рекао је Кустурица.

Он је најавио да ће у октобру почети да ради и Академија Андрићевог института који постоји већ две године.

Кустурица је изразио уверење да ће Андрићград у будућности постати место гдје ће многи таленти из народа пронаћи себе и својим радом продужити век култури српског народа који треба да настави да гледа далеко у будућност.

Обраћајући се окупљеним грађанима у Андрићграду, Матија Бећковић је аутора споменика Николу Јанковића назвао највећим живим српским скулптором.

„Тесла је био и песник, он је дошао из наше будућности, али тамо се и вратио. Теслино научно дело тек долази, биће схваћено од нараштаја који тек долазе и који треба да наставе његово дело“, нагласио је Бећковић.

Он је подсетио да је Тесла био потомак породица које су дале 40 свештеника, али и двојицу владика, наводећи да је и Тесла био „нека врста монаха“.

Бећковић је подсетио на Теслине јавне иступе који су говорили о страдању српског народа током историје, али и на његову оданост српству, као и на велика научна достигнућа.

Он је честитао Видовдан бројним грађанима окупљеним у „храму науке и части“, како је назвао Андрићград.

На свечаности је наступило културно-уметничко друштво „Грачаница“ из Чикага које је редитељу Кустурици уручило и специјалну захвалницу.

 

ИЗВОР: Срна / Искра