КРЕЋЕ СОРОШЕВ НАПАД НА МОЛДАВИЈУ

  • Како молдавски медији јављају, данас 24. марта у Кишињеву се одржава фудбалски турнир, па се очекују различите румунске и домаће групе навијача, познате по екстремизму, кршењу јавног реда и мира и туче
  • Следећег дана, тј. 25. марта заказан је митинг «ујединитеља Румуније и Молдавије» («униониста» ) како  би објавили «народну вољу» (vointa poporuliu) и захтевали „правилни политички курс“, тј. уједињење Молдавије са Румунијом
  • У бројним локалним (које финансира Сорош и САД) и западним медијима ово ће бити представљено као „национални избор Молдовљана“
  • Ово се ради толико отворено и убрзано да је председник Молдавије Игор Додон изјавио да ће у случају да унионисти дестабилизују земљу формирати „Национални фронт за заштиту отаџбине“

Скандал са Британијом и избори у Русији скренули су пажњу јавности са мале Молдавије, где се довршавају «финални радови» на организацији обојене револуције, која према замислима њених аутора, треба да «коначно и неповратно ову државу одвоји од Русије». Револуција је најављена за 25. март 2018. године и треба да се реализује деловањем румунских и молдавских фудбалских навијача, тзв. «униониста» (присталица уједињења Румуније и Молдавије). Организатори не скривају да тог дана планирају да преузму власт у држави, као и да иза свега стоји Сорош. Као одговор на ову акцију «ујединитеља», председник Републике Молдавије, Игор Додон најавио је формирање «Националног фронта ради заштите отаџбине».

Како молдавски медији јављају, данас 24. марта у Кишињеву се одржава фудбалски турнир, па се очекују различите румунске и локалне групе навијача које иначе повезује екстремизам, кршење јавног реда и мира и туче. Следећег дана, тј. 25. марта заказан је митинг «ујединитеља Румуније и Молдавије» («униониста») да би објавили «народну вољу» (vointa poporuliu) и захтевали „правилни политички курс“, тј. уједињење Молдавије са Румунијом. У бројним локалним (које финансира Сорош и САД ) и западним медијима ово ће бити представљено као „национални избор Молдовљана“. Ово се ради толико отворено и убрзано да је председник Молдавије Игор Додон изјавио да ће у случају да унионисти дестабилизују земљу формирати „Национални фронт за заштиту отаџбине“. „Унионистички покрет може имати и већ има обрнути ефекат – мобилизацију грађана на заштити молдавске државности. Отаџбина се посебно цени када је угрожена спољашњим снагама које желе наше уништење и ишчезнуће“, нагласио је председник.

Додон је приметио да су се у неким регијама државе грађани већ побунили због „антидржавне делатности униониста“. Грађане љути што органи безбедности не реагују на позиве ликвидације молдавског идентитета, истиче Додон. „Само у држави парализоване политичке воље могуће је нешто овако. Нечињење државних органа означава директну подршку акцијама униониста“, сматра председник Додон. Но, јасно је зашто органи безбедности ништа не раде. Министарство унутрашњих послова Молдавије, Генерални инспекторат полиције и Фонд Сороша –Молдавија, потписали су уговор о сарадњи, којим је Сорош преузео локално Министарство.

Пропаганда припајања Молдавије Румунији (као држави латинског, прозападног, антируског и антисловенског идентитета) траје већ неколико деценија, а 2016. године партија (коју финансира Сорош фонд) Национална либерална партија презентовала је концепцију политике припајања Молдавије Румунији. Посланици ове партије на представљању програма изјавили су да постоји „неопходност уједињавања са Румунима са обе стране реке Прут и организовање Министарства уједињавања“.

Почетком марта 2018. године око 100 насеља из Молдавије потписало је Декларацију о уједињењу са Румунијом „У циљу обнове историјског права да живимо заједно са браћом преко реке Прут и изјављујемо о брзој и безусловној потреби уједињавања са отаџбином – мајком Румунијом“, говори се у документу, који до 13. марта потписало 108 сеоских и градских Месних заједница.

Званични почетак актуелне кампање униониста за присаједињење Молдавије може се сматрати 18. фебруар 2016. када је на конференцији за медије у Букурешту представљена стратегија уједињења две државе, коју је припремила Национална-либерална партија. Председник ове партије је актуелни председник Румуније Клаус Јоханис, који је иначе том приликом изјавио „да уједињење две државе сматра кључним задатком током његовог мандата“.

 

Rezultat slika za Клаус Јоханис

         Румунски председник, етнички Немац, протестант, Клаус Јоханис

 

Према мишљењу молдавског посланика Богдана Цирде „почела је пузећа окупација Молдавије од стране Румуније, а коју подржавају САД“, иако је већина становништва мишљења да треба ићи у интеграције са Русијом.

Иза свега стоји познати Џорџ Сорош, који је довео на власт у Румунији оне људе који су за „присаједињење Молдавије“. Управо у Румунији делује најразвијенији систем невладиних организација у Источној Европи на које Сорош годишње (и то само јавно) издвоји 200 милиона долара.

Уколико преврат успе, Сорош ће добити још једну државу бившег СССР-а, у којој може радити све што му се прохте. Почеће „европеизација“, а од тога ће бити изузето само Придњестровље у коме се налази руски војни контигент. Остаје нејасно како ће се понашати Гагаузи који имају широку аутономију у оквиру Молдавије и који имају законску обавезу да се издвоје из Републике Молдавије уколико се ова уједини са Румунијом.

Одузети Молдавију од Румуније (читајте САД, НАТО-а и Европске уније) биће могуће само силом, што значи још један грађански рат, за који ће, као и обично на Западу, окривити Путина. Другим речима Молдавија ће, тачније Придњестровље, постати још једна врућа тачка у сукобу НАТО-а и Руске Федерације. Но, уколико би се остварио овај сценарио Придњестровље би се нашло у окружењу, тј. скоро безизлазном положају и једина нада је да молдавски председник Игор Додон неће бити други Виктор Јанукович и мирно посматрати како његову државу претварају у поље борбених дејстава.

 

О СВЕМУ ДЕТАЉНО МОЖЕТЕ ЧИТАТИ У КЊИГАМА “АНАТОМИЈА РУМУНСКЕ ПОЛИТИКЕ” И “РУМУНИЈА И РУМУНИЗАЦИЈА СРБА”

 

НАРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН 064/224 334 9

 

Према материјалу РИА Катюша

 

ИЗВОР: Центар академске речи