Косовски врховни суд ослободио Љуштакуа, који је убијао и везане цивиле

Ј. Л. Петковић

 

 

 

Окупиране територије – Командант ОВК оперативне зоне Дреница и градоначелник Србице Сами Љуштаку ослобођен је оптужби за ратне злочине, убиство цивила и командну одговорност у случају логора Ликовац.

Косовски врховни суд је тако пресудио након што је претходно Љуштаку осуђен на 12 година затвора. Одлука да се пусти из притвора показује да у нашој јужној покрајини нема правде ни за српске, али ни за албанске жртве терора такозване ОВК, оценио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић.

„То показује да се наставља са праксом гурања под тепих ратних злочина и монструозних непочинстава које су почињене у име и за рачун великоалбанске идеје. Показује да тамошње институције немају капацитет заснован на принципима владавине права да изађу на крај са починиоцима који још шетају слободно улицама и доприносе томе да друштво остане подељено, посвађано и окренуто прошлости, сукобима и етничкој мржњи, уместо ка будућности и заједничком развоју суживота и институција“, рекао је Ђурић.

Љуштаку је један од петорице припадника Дреничке групе осуђених у мају 2015. да су злостављали цивиле у логору ОВК Ликовац. Пресуда је базирана на стравичном исказу заштићеног сведока Д, који је испричао да је крајем августа 1998. присуствовао убиству које је Љуштаку починио. Пуцао је у човека који је имао лисице на рукама.

Сведок је објаснио да је тог дана путовао са Љуштакуом, који је био наоружан пиштољем и калашњиковим. Зауставили су се између села Дубовац и Галица. Љуштаку је изашао и запалио цигару. Из шуме су се појавила двојица у униформама ОВК, водећи цивила руку свезаних на леђима:

„Један од двоје униформисаних обратио се Љуштакуу и рекао му: „Овај је тај.“ Љуштаку је извадио пиштољ, уперио му у главу и убио га са три метка“, рекао је сведок, додавши да су два војника ОВК бацила леш у шуму, а он је са Љуштакуом отишао у Преказе.

Сведок Д је још казао да је у Ликовцу видео неколико затвореника у бившој полицијској станици, да су у две собе били ухапшени људи у веома тешком стању. Други сведок описао је тортуру коју је преживео у Ликовцу јер је оптужен за сарадњу са Србима. Трећи сведок мењао је исказ на суђењу Дреничкој групи, а по оцени судија био је „видно напет, очигледно кријући праве разлоге због мењања сведочења“.

„Био је видно узрујан, уплашен и осећао се небезбедно“, наводе судије у пресуди на коју се Дреничка група жалила.

Возили га на утакмицу

 

Од када је тадашњи Еулексов тужилац Маурицио Салустро подигао оптужницу, Љуштаку није био обичан затвореник. Без проблема се ишетао из затвора Дубрава, чак су га чувари одвезли до стадиона „Бајрам Али“ да одгледа полуфинални меч између Фероникла и Дренице.

Још на самом почетку суђења Љуштаку, али и Сахит Јашарији и Исмет Хаџа, нестали су током медицинског прегледа у приштинском клиничком центру. Када се нису појавили првог дана суђења, судија Еулекса је издао налог за хапшење.

У тим околностима је изабран за градоначелника Србице, а дозвољено му је да изађе из затвора да положи заклетву. До сале Скупштине општине Србица испратила су га косовска полиција и припадници Еулекса.

 

 

ИЗВОР: Вести